Blue Öyster Cult – Hard Rock Live Cleveland 2014
Format: 2CD – DVD, LP & CD – Blu-Ray / Label: Frontiers Records
Release: 2020

 Tekst: Filip Heidinga

De band Blue Öyster Cult werd opgericht in 1967 in de plaats Stony Brook, New York. De band kent verrassend genoeg veel overeenkomsten met een andere band uit New York die zes jaar later werd opgericht: KISS. Beide bands brengen verschillende studio albums uit met weinig commercieel succes.
Echter, ze waren wel constant op tournee en stonden ze allebei al snel bekend als een geweldige live-act. Hierdoor konden ze in steeds grotere zalen spelen, tot beide bands in arenas speelden.
In 1975 besluiten ze allebei om een live album uit te brengen, KISS komt met het dubbel live album ‘KISS Alive’ en Blue Öyster Cult komt met het dubbel live album ‘On Your Feet or on Your Knees’. KISS claimt altijd dat zij de eerste waren die met veel succes een live album uitbrachten maar ‘On Your Feet or on Your Knees’ is in februari 1975 terwijl ‘Alive’ pas in september uitkwam.
Hoe dan ook, voor beide bands is hun eerste live album een groot commercieel succes en zullen ze nog meerdere live albums uitbrengen. Beide bands hebben veel succes in de jaren zeventig en begin jaren tachtig maar hun succes nam snel af halverwege de jaren tachtig. Gelukkig zijn er ook verschillen: Blue Öyster Cult gebruikt bijvoorbeeld veel minder make-up dan KISS en heeft Blue Öyster Cult geen vuurspuwende bassist. Wel hebben ze net als KISS in geweldige live show waarbij BÖC sinds 1976 gebruik maken van lasers. Blue Öyster Cult is de eerste band die dit doet.

Blue Öyster Cult heeft in totaal dertien studioalbums uitgebracht, waarvan de laatste, ‘Curse of the Hidden Mirror’ alweer uit 2001 stamt. ‘Hard Rock live Cleveland 2014’ is het vijfde live album van BÖC en ze hebben aangekondigd dat er nog meer live releases zullen volgen in 2020. Nu de band geen nieuwe studioalbums meer maakt richten ze zich blijkbaar hier op, nadat ze de afgelopen jaren alle albums opnieuw hebben uitgebracht met extra materiaal.

Toen ik zag dat het nieuwe live album van Blue Öyster Cult op de redactie van Bluestown Music was binnengekomen moest ik hem direct mee naar huis nemen. BÖC is en blijft een fantastische band die het vooral moet hebben van hun live shows.
Mijn buren waren niet thuis toen ik met het album thuis kwam dus ik zette het meteen op, met het volume volledig open. Blue Öyster Cult is een hardrock band dus dat moet je hard draaien, vooral als het om een live opname gaat.

O.D.’d on Life Itself  knalt meteen uit de boxen, en het publiek is gelukkig goed te horen tijdens dit eerste nummer. De reactie van het publiek geeft het nummer net wat meer energie. O.D.’d on Life Itself komt van het tweede studio album van Blue Öyster Cult net als het volgende nummer The Red and the Black.
BÖC deelt sinds het begin de leadvocals tussen verschillende bandleden. O.D.’d on Life Itself en The Red and the Black worden beide door Eric Bloom die al sinds 1969 in de band zit als zanger, gitarist en toetsenist. Voor Golden Age of Leather neemt Buck Dharma de zang over, Dharma zit al vanaf het begin in de band en speelt net als Bloom gitaar.
Na Golden Age of Leather komt de grootste hit van Blue Öyster Cult: Burnin’ For You, eveneens gezongen door Dharma. De band en het publiek komen helemaal los tijdens dit nummer en dat wordt nog even doorgezet door Career of Evil, een grote favoriet bij de fans van de band.
Na deze twee bekende nummers van de band is het tijd voor de echte fans, en speelt de band wat minder bekende nummers: Shooting Shark (van het 1983 album ‘Revölutions by Night’) één van de weinig nummers op dit album uit de jaren tachtig. De meeste nummers van deze release komen uit de jaren zeventig, net als het volgende nummer The Vigil, van het 1979 album Mirrors. Er volgen dan nog drie nummers Me 262, Buck’s Boogie en Black Blade voordat de eerste cd afgelopen is.

Verrassend genoeg begint de tweede cd net zo goed als de eerste, met het nummer Then Came the Last Days of May. Het nummer komt van het eerste album van BÖC simpel ‘Blue Öyster Cult’ getiteld.
Dan gebeurt er bij mij thuis iets waar ik al bang voor was: ik hoor mijn voordeurbel luidt door de muziek heen. De buurman is blijkbaar weer thuis en staat voor de deur. Tot mijn verrassing is hij niet boos maar vraagt juist welke geweldige band ik toch op heb staan. Als ik Blue Öyster Cult zeg, kijkt hij mij verbaasd aan “nooit van gehoord. Is dat een nieuwe band?” Nee, buurman. Opgericht in 1967 en erg populair in de jaren zeventig… En dat is nou net een beetje het probleem met BÖC. Ze zijn een ongelooflijk goede live band maar worden overschaduwd door andere grote rockbands uit de jaren zeventig. Geen idee waar dat aan ligt.

De band is ook in 2020 weer op tour door Amerika en sommige Europese landen, helaas zit Nederland daar niet bij. Fans zullen naar bijvoorbeeld Duitsland of Engeland moeten om de band dit jaar te zien. Als ik het goed heb, is het alweer drie jaar geleden dat de band in Nederland was en dat is veel te lang geleden.

Kortom: Nog nooit gehoord van Blue Öyster Cult? En hou je van jaren zeventig rock? Dan moet je toch echt eens naar BÖC gaan luisteren. Begin bijvoorbeeld bij onderstaande clip van Burnin’ for You van deze release hieronder. Ken je Blue Öyster Cult? Dan weet je wat je te wachten staat op deze geweldige release.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jkF-JaRVDr0

Tracklist:
01. OD’d on Life Itself
02. The Red and the Black
03. Golden Age of Leather
04. Burnin’ For You
05. Career of Evil
06. Shooting Shark
07. The Vigil
08. Me 262
09. Buck’s Boogie
10. Black Blade
11. Then Came the Last Days of May
12. Godzilla
13. (Don’t Fear) The Reaper
14. Harvester of Eyes
15. I Love the Night
16. Hot Rails to Hell
17. Cities on Flame with Rock and Roll

Website: Blue Öyster Cult