In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

Who Are You

Tekst: Peter Marinus

Joe Cocker/Leon Russell’s ‘Mad Dogs & Englishmen’ revue was muzikaal zeer zeker een voltreffer maar financieel bleek deze revue een enorme ramp te zijn!

Desondanks leek het de eigenaar van Elektra Records, Jac Holzman, producer Russ Miller en songschrijver Don Nix een goed idee om ook met een gelijksoortige revue op de proppen te komen. Een revue, die door het land zou trekken en waarin allerlei Elektra artiesten hun muzikale kunstjes konden vertonen. En dat allemaal onder de naam The Alabama State Troupers!

Die artiesten waren oorspronkelik Don Nix zelf, gitarist Lonnie Mack, zangeres Jeannie Greeneen een band, die voor de gelegenheid de Mt. Zion Band & Choir genoemd werd.

De problemen begonnen echter al voordat de tournee van start ging. Lonnie Mack bleek enkele dagen voor het begin van de toernee ineens spoorloos verdwenen! Na een intensieve speurtocht werd Mack toch gevonden. Hij had een “bijbelse droom” gehad waarin hem verteld werd dat hij niet op tournee moest gaan. En Lonnie Mack ging dus niet mee. Zijn vervanger werd blueszanger en gitarist Furry Lewis.

Van het optreden in Californië in oktober 1970 verscheen het dubbele live-album ‘The Alabama State Troupers Road Show’.

In de band zaten klasse muzikanten als gitarist Wayne Perkins, die later nog op het ‘Black And Blue’ album van the Rolling Stones te horen zou zijn, toetsenist Clayton Ivey (bekend van zijn werk met the Fame Gang), bassist Bob Wray (o.a. Johnnie Taylor en Tompall & the Glazer Brothers), drummers Fred Proutyen Tarp Tarrant, gitarist Tippy Armstrong, organist Ken Woodly en een achtergrondkoor met o.a. Brenda Petterson en Marlin Greene).

Op het album kregen Furry Lewis, zangeres Jeannie Greene en Don Nix solospots.

Dit lijkt allemaal een recept voor een succesvol album. Toch verkocht dit album voor geen meter en mag dus als een flop beschouwd worden.

Een flop met wel prima muziek!

Mocht je dit album van the Alabama State Troupers in een uitverkoopbak tegenkomen, moet je het zeker niet laten liggen!

Website:
Don Nix
Furry Lewis
Lonnie Mack