Jörg Danielsen – Guess Who’s Got The Blues
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Wolf Records
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

Zanger/gitarist Jörg Danielsen is de ‘coming man’ in de Oostenrijkse bluesscene. Zijn ‘Guess Who’s Got The Blues’ is het vierde album dat Danielsen met zijn band, bestaande uit Walter Walterson (bas) en Christoph Karas (drums), het levenslicht laat zien.

Danielsen speelt klassieke Chicago blues, die in veel van de negen eigen composities een wat jazzy inslag heeft en, ondanks het uitstekende gitaarspel van Danielsen, enigszins voorspelbaar klinkt.

Daar waar die jazzy inslag wordt losgelaten, klinkt de band direct een stuk geïnspireerder, zoals in de gedegen bluesrocker All I Need. Datzelfde geldt voor de nummers waar alcohol in het spel komt, zoals Pour Me Some Whiskey, met fraai gitaarwerk van Danielsen, en nog sterker als ook de vrouwen aan de drank gaan, zoals in Whiskey Drinking Woman, een nummer met hilarische lyrics (She put whiskey in her cornflakes, she put whiskey in her beer, she can’t stand no perfume, no she put whiskey behind her ear).

Als zanger kan Danielsen niet echt overtuigen, zijn stem is helaas een beetje vlak.

Opvallend is het daarom dat, na negen eigen composities, het album wordt afgesloten met drie covers. Drie covers die echte songs zijn en dan blijkt hoe belangrijk goed geschreven songs zijn.

In Part Time Love van Clay Hammond, dat in 1963 een R&B-hit werd voor Little Johnny Taylor, klinkt de band ineens een stuk avontuurlijker. En in Don Nix’ ballad Same Old Blues gaat Danielsen ineens zelfs echt goed zingen. Het album wordt dan in stijl afgesloten met Bad Boy van Morris Holt, onder bluesliefhebbers beter bekend als Magic Slim.

‘Guess Who’s Got The Blues’ is zeker geen slecht album van een goede bluesgitarist, maar voor komende albums zou het aan te raden zijn om de verhouding eigen composities – covers (hier 9–3) om te draaien.      

Tracks:
01. Twice As Blue
02. Sunshine, Sunshine
03. Pour Me Some Whiskey
04. Keep It Straight
05. Whiskey Drinking Woman
06. I Don’t Care
07. Monkey Jump
08. All I Need
09. When Will You Be Mine
10. Part Time Love
11. Same Old Blues
12. Bad Boy

Website: Jörg Danielsen