Who Are You: Deaf School

 

Deaf School

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

In de nadagen van de Britse pubrock en de beginjaren van de Britse new wave explosie dook er ineens een band op met een geluid dat zeer moeilijk in een categorie onder te brengen viel. Het gaat hier om de band Deaf School uit Liverpool.

Vooral op hun debuutalbum 2nd Honeymoon uit 1976 doken allerlei muziekstijlen op, variërend van nachtclub jazz, cabaret tot rock.

Deaf School - 2nd Honeymoon

De band bestond uit zanger Enrico Cadillac Jr.(echte naam Steve Allen), zangeres Bette Bright (echte naam Anne Martin), zanger Eric Shark (echte naam Thomas John Davis), toetsenist Max Ripple (echte naam John Wood), Ian Ritchie (woodwinds), gitarist Cliff Hanger (echte naam Clive Langer),bassist Steve “Average” Lindsey en drummer Tim Whittaker.

Al snel werd de band in de vage rubriek “art rock” geparkeerd.

Door de opkomst van de Britse punk sneeuwde het album van Deaf School compleet onder. Besloten werd om de twee volgende album van een meer punky geluid te voorzien. Ondanks deze punk injectie flopten deze albums en, je raadt het al, Deaf School viel uiteen.

Clive Langer werd later bekend als producer van o.a. Madness en Dexy’s Midnight Runners. Bette Bright richtte haar eigen band the Illuminations op en dook ook nog op op een album van “onze” Gruppo Sportivo.

Steve Lindsey vormde the Planets en deze band scoorde een hit met “Lines”. Enrico Cadillac Jr. kon je later tegenkomen in de bands the Original Mirrors en the Perils Of Plastic. Tim Whittaker overleed in 1996.

De overgebleven leden kwamen in 2006 weer bijeen voor een aantal concerten, hetgeen in 2007 ook gebeurde.

In 2010 overleed Eric Shark en de band speelde 2 tribute concerts. Daarna volgden nog acht optredens.

Ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de band verscheen in 2014 het boek ‘Deaf School:The Non-Stop Art Punk Rock Party’.

Na 39 jaar bracht Deaf School in 2017 een splinternieuw album uit met de titel Let’s Do This Again Next Week.

Vooral het debuutalbum ‘2nd Honeymoon’ is ten zeerste aan te raden aan de fans van avontuurlijke popmuziek!