Recensie: Big Chief Monk Boudreaux – Bloostains And Teardops

 

Big Chief Monk Boudreaux - Bloodstains & Teardrops

Big Chief Monk Boudreaux – Bloostains And Teardops
Format: CD / Label: Whiskey Bayou Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

In de jaren 70 doken er, in het voetspoor van artiesten als the Meters en Allen Toussaint, groepen op, die verbonden waren met de Mardi Gras Indians in New Orleans. Artiesten, die zich tijdens de Mardi Gras tooiden met outfits, geïnspireerd door de “Native American” tradities.

Ik heb het dan over groepen als the Wild Tchoupitoulas en the Wild Magnolias. Big Chief Monk Boudreaux was in het verleden lid van the Wild Magnolias en is de oudste, nog levende, Mardi Gras Indian Chief.

Hij werkte in het verleden met artiesten als Anders Osborne, Galactic, John Gros, the Golden Eagles en the 101 Runners.

Voor zijn  nieuwe album trok hij naar Jamaica, op zoek naar zijn reggae roots. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een aantal reggae nummers op het album staat.

Big Chief Monk Boudreaux

Op het album kom je gasten tegen als Tab Benoit (producer, gitaar, drums, keyboards), Damon Fowler (gitaar, o.a. bekend van the Dickey Betts Band), Eric Johanson (gitaar), Jason Welch (bas), Corey Duplechin (bas, uit de band van Chubby Carrier), Michael Doucet (fiddle, gitaar), Johnny Sansone (harmonica, gitaar), Ali Meek (backing vocals) en Wayne Thompson (drums).

Het titelnummer, Bloodstains And Teardrops, is een lui skankend reggae nummer met klagelijke zang en Mr. Okra Man is een wat feller skankend reggaenummer met een bijtende bluesy gitaar.

Op Blues, Blues, Blues mengt de Chief de reggae met zydeco (die accordeon) en de blues via een messcherp snijdende gitaarsolo. De pure blues is te horen in de broeierig pompende bluesrock van Choo Choo met de schurende harde harmonica van Johnny Sansone en een John lee Hooker-achtige rauwheid.

Het geluid van John Lee Hooker is sowieso aanwezig in de bluesnummers op dit album. Zo is dat geluid te horen in de branderige slowblues Kingston Blues en de funky blues van On Bended Knees.

Blue Mountains (mas) 2 is een venijnig rockend nummer en in Should’ve Been A Preacher Man gaat de Chief op Garland Jeffreys-achtige Americana toer.

Het album wordt afgesloten met de superrauwe lome blues Indian Blues. Een blues met een flink Serves You Right To Suffer gehalte.

De reggaetracks op dit album zullen misschien niet direct in de smaak vallen bij de bluesliefhebbers. De flink vertegenwoordigde bluestracks mogen echter niet ontbreken in de collectie van diezelfde bluesfans.

Tracks:
01. Bloodstains & Teardrops
02. Should’ve Been A Preacher Man
03. Mr.Okra Man
04. Choo Choo
05. Kick Me Down
06. Blues, Blues, Blues
07. Kingston Blues
08. On Bended Knees
09. Blue Mountains
10. Indian Blues

Website: Big Chief Monk Boudreaux