Recensie: Kaleo – Surface Sounds

 

Kaleo - Surface Sounds

Kaleo – Surface Sounds
Format: CD – vinyl LP / Label: Atlantic Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik met het tweede album van de Ijslandse band Kaleo aan moet. Vier jaar na hun debuutalbum ‘A/B’ komt de band nu met een album waarop twee gezichten van de band te horen zijn.

En die gezichten zijn zo verschillend dat je af en toe denkt dat je hier met twee verschillende bands te maken hebt.

Aan de ene kant rocken JJ Julius Son (zang, gitaar, piano), Rubin Pollock (gitaar), Daniel Kristjanson (bas, keyboards) en David Antonsson (drums) ongenadig hard en aan de andere kant storten ze zich vol overgave op de zogenaamde “gekwelde zielen” pop-rock.

De rockkant van Kaleo bevalt mij het beste. Zoals in het rauw groovende Break My Baby met zijn snijdende geluid en een spijkerharde gitaarsolo of de schurende rocker Alter Ego met een geluid waarin je T.Rex, the Black Crowes en the Hives tegenkomt en waarin zanger JJ Julius Son vocaal tot het uiterste gaat.

Het lui bonkende bluesy Free The Slave heeft een vlammend schurend geluid. Na een breekbaar intro barst de band in Skinny los in een loodzwaar pompend nummer. Hey Gringo klinkt minder zwaar en is een haast INXS-achtig groovend nummer met een lekkere bluesy scheurende harmonica.

Op de tweede helft van dit album gooit de band het over een totaal andere muzikale boeg.

My Fair Lady is een intiem romantisch nummer waarin JJ haast aan het jodelen slaat. In het al even romantische pop-rocknummer I Want More duiken strijkers op. JJ heeft het in dit nummer blijkbaar zo naar zijn zin dat hij er van gaat fluiten.

De daaropvolgende drie nummers zijn gevuld met pathos en bombast en vallen dus onder de noemer “gekwelde zielen” poprock.

Een album met twee gezichten dus. En het probleem met twee gezichten is meestal dat je niet weet welk gezicht je nu moet aankijken. Of in dit geval,beluisteren.

Tracklist:
01. Brother Run Fast
02. Break My Baby
03. Alter Ego
04. Free The Slave
05. Skinny
06. Hey Gringo
07. My Fair Lady
08. I Want More
09. Backbone
10. I Walk On Water
11. Into My Mother’s Arms

Website: Kaleo