Review: Various Artists – PROG Presents Shooting For The Moon MoonJune Records 20th Anniversary Prog Sampler

 

Various Artists - PROG Presents Shooting For The Moon MoonJune Records 20th Anniversary Prog Sampler

Various Artists – PROG Presents Shooting For The Moon – MoonJune Records 20th Anniversary Prog Sampler
Format: CD / Label: MoonJune Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De echte die-hard progrock fans onder ons kennen het Amerikaanse PROG tijdschrift natuurlijk allang al. Ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum van dit blad heeft het MoonJune label nu een verzamelaar uitgebracht waarop een groot aantal artiesten uit haar artiestenstal gepresenteerd worden. De meeste acts zullen bij de gemiddelde progfans nieuw overkomen.

Er staan maar liefst twintig lange nummers op dit album waarbij de variatie in stijlen direct opvalt. Uiteraard is de progrock aanwezig maar vaak ook vermengd met jazz-rock/fusion, rock, avantgarde, ambient en zelfs worldmusic.

Je komt ook een aantal kopstukken uit de proghistorie tegen zoals bassist Tony Levin, drummer Simon Phillips, drummer Gary Husband, Percy Jones, Alex Skolnick en David Cross.

Stick Men opent de verzamelaar. Een band met o.a. Tony Levin en de Duitse gitarist Markus Reuter. Hun Leonardo klinkt in eerste instantie sfeervol met springerig gitaarwerk en de sfeervolle bas van Tony Levin. Dan gaat het over in een grimmig bonkend nummer waarin de avontuurlijke klanken van King Crimson opduiken. Level 5 is vervolgens dreigend en rauw als King Crimson.

De Indonesische gitarist Dewa Baudjana  gaat op de jazz-rock/fusion toer in Blue Mansion en zijn spel bevat het avontuurlijke van Robert Fripp.

Stratus Luna is een Brazilaiaanse band die hun prog mengt met flinke jazz-rockinvloeden. Zarabatana vertoont zelfs Focus trekjes. De Israëlische drummer Asaf Sirkis is te horen in de krachtige fusion-prog van Kinship.

Soft Machine is uiteraard een begrip in de prog wereld. In Out-Bloody-Rageous hoor je ze live in de bezetting John Etheridge, Theo Travis, Roy Babbington en John Marshall en ze klinken eigenzinnig als altijd.

Ook de jazzmuzikant Dwiki Dharmawan komt uit Indonesië en zijn Paris Barantai valt op door de jazzy huppelende piano.

Het Focus en Jan Akkerman gehalte is in The Fifth Under van de Britse gitarist Mark Wingfield erg hoog, vermengd met een gierend Jeff Beck geluid. Mama D van het Amerikaanse Beledo klinkt super funky, inventief en warm.

Het Srdjan Ivanovic Blazin’ Quartet laat in Rue Des Balkans een mysterieuze mix van Balkan muziek en prog horen. Dennis Rea, een Franse drummer, gaat in Live At Gaochang (Uyghur Suite) op de Indiase toer. Markus Reuter vermengt in Swoonage fusion, prog en ambient tot een dromerig geheel.

Fans van de free jazz en avantgarde kunnen prima terecht bij de Amerikaanse improvisatie band PAKT met The Sacred Ladder. De invloed van de proglegende Camel is goed te horen in Equal Minds van de Belgische toetsenist Dominique Vantomme. Mahogany Frog klinkt grimmig snijdend in Cube, als het betere latere werk van King Crimson.

Bij het lome en avontuurlijke The Occult (Dice 1) van Markus Reuter Oculus moest ik vaak aan de avonturen van Bill Laswell denken. Met Cosmic Krautrock van de Zwitser-Amerikaanse gitarist Stephan Thelen wordt je getrakteerd op een potje onversneden Krautrock.

Gary Husband en Markus Reuter klinken in het zeer intieme White Horses (For Allan) zeer dromerig.

Het Vasko Atanasou Adrabesa Quartet laat in Liberation een mix van Sloveense volksmuziek en dromerige prog horen, compleet met een accordeon.

Het afsluitende Mr. Moon June van The Vasil Hadžimanov Band is een super funky groovend nummer.

De liefhebbers van de progrock zullen hun vingers aflikken bij het beluisteren van deze verzamelaar. En daarna hun oren…..

Tracks:
01. Stick Men: Leonardo
02. Dewa Budjana: Blue Mansion
03. Stratus Luna: Zarabatana
04. Asaf Sirkis: Kinship
05. Soft Machine: Out-Bloody-Rageous, Part 1
06. Dwiki Dhramawan: Paris Barantai
07. Mark Wingfield: The Fifth Under
08. Beledo: Mama D
09. Srdjan Isanovic Blazin’ Quartet: Rue des Balkans
10. Dennis Rea: Live At Gaochang (Uyghur Suite)
11. Stick Men: Level 5
12. Markus Reuter: Swoonage
13. PAKT: The Scared Ladder
14. Dominique Vantomme: Equal Minds
15. Mahogany Frog: Cube
16. Markus Reuter Oculus: The Occult (Dice 1)
17. Stephan Thelen: Cosmic Krautrock
18. Gary Husband & markus Reuter: White Horses (For Allan)
19. Vasko Atanasouski Adrabesa Quartet: :iberation
20. The Vasil Hadžimanov Band: Mr. Moon June

Website: https://moonjune.com/