Review: Tomislav Goluban – 20 Years On The Road

 

Tomislav Goluban - 20 Years On The Road

Tomislav Goluban – 20 Years On The Road
Format: CD – Digital / Label: Blue Heart Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Al twintig jaar lang worden de bluesliefhebbers verwend door de Kroatische harmonicaspeler Tomislav Goluban. Zijn eerste soloptreden vond namelijk plaats in het jaar 2001.

Ter gelegenheid van dit heuglijke feit heeft Tomislav nu zijn alweer veertiende studioalbum uitgebracht met hierop nummers die allemaal live in de studio werden opgenomen. Met een groot aantal vocale gasten en muzikanten uit Oostenrijk en Kroatië.

Geopend wordt met de overtuigende instrumentale rocker Express Ride met de vlammende en brullende harmonica van Tomislav in de hoofdrol. Een lekker spetterend begin van het album. Dan volgt de pompende boogie Blow Junkie Boogie met de grofkorrelige zang van Tomislav zelf, zijn broeierig pompende harmonica en een hoog “how how how how” gehalte.

De eerste gastzangeres is Skylar Rogers in de lome shuffle Searchin’ For My Baby, die zij, samen met de puffende harmonica, voorziet van zeer soulvolle zang. Zij is nogmaals te horen in de luchtig huppelende shuffle Forhill’s Boogie.

Mark Cameron is de volgende gastzanger. Hij is te horen in de Little Sister achtige rocker Party Time Blues en het loom groovende Gambler’s Blues. De Britse zangeres Malaya Blue treedt aan in Electric Lights. Een lui groovend nummer met zeer soulvolle zang.

In No Means No, een losjes swingende mix van blues en Americana, is het donkere stemgeluid van Ryan Donohue (van the Crazy Hambones) te horen. Hittin’ The Road Again is een vrolijk swingend nummer met kermend harmonicaspel en zang van Kelly Zirbes. Zij is later te horen in de ontspannen shuffle Everyday’s Fear, met de krachtig brullende harmonica van Tomislav.

Gregg Martinez, van the Boogie Kings, is de zanger van het breekbaar schuifelende Disappear For Good met het soulvolle zwoele orgel van Jurica Leikauff in een glansrol. Speedin’ Train is vervolgens een stevige rocker met schroeiend harmonicaspel en en zang van Teresa James.

Crooked Eye Tommy is te gast in het broeierig pompende I Can’t Take It Anymore.

Tomislav sluit zijn album af met een cover van Sonny Terry & Brownie McGhee’s I Love You Baby op een vrolijk huppelende wijze.

Album nummer 14 van de jubilerende Tomislav Goluban is wederom een regelrechte aanrader voor de fans van het betere harmonica blues werk!

Tracks:
01. Express Ride (feat Tobacco Road Blues Band)
02. Blow Junkie Boogie
03. Searchin’ For My Baby (feat Skylar Rogers)
04. Party Time Blues (feat Mark Cameron)
05. Electric Lights (feat Malaya Blue)
06. No Means (feat Ryan Donohue)
07. Hittin’ The Road Again (feat Kelly Zirbes)
08. Disappear For Good (feat Gregg Martinez)
09. Speedin’ Train (feat Teresa James)
10. I Can’t Take It Anymore (feat Crooked Eye Tommy)
11. Forhill’s Boogie (feat Skylar Rogers)
12. Gambler’s Blues (feat Mark Cameron)
13. Everyday’s Fear (feat Kelly Zirbes)
14. I Love You Baby

Website: https://goluban.com/en/