Who Are You: Potliquor

 

Potliquor

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse band Potliquor (ook bekend als Pot Liquor) is een goed, maar wrang, voorbeeld van een zeer veelbelovende band, die maar niet echt door wilde breken en tenslotte na allerlei frustratie uiteen viel.

Potliquor was een Southern Rockband uit Baton Rouge, Louisiana, opgericht door George Ratzlaff (zang, keyboards, gitaar) en Guy Schaeffer (bas, zang), die een verleden hadden in de coverband the Basement Wall.

Samen met Jerry Amoroso (drums, zang) en Les Wallace (gitaar, zang) tekende de band een contract bij het Janus label waar de eerste LP ‘First Taste’ verscheen. Het album kreeg prima recensie en het album werd in Europa uitgebracht door het Dawn label.

Vele TV en radio optredens volgden. Ook was de band te zien op het New Orleans Pop Festival in 1970, een week na het Woodstock festival. In 1971 verscheen het tweede album ‘Levee Blues’ en de single Cheer bereikte de Billboard Hot 100 maar kwam niet verder dan nummer 65.

Na het derde album ‘Louisiana Rock & Roll’ in 1973 sloeg het noodlot toe. Manager en producer Jim Brown overleed na een auto ongeluk. Vanaf dat moment werd het onrustig in de band. Guy Schaeffer verliet de band en werd vervangen door Leon Medica, die we later in LeRoux zouden tegenkomen.

Kort daarna viel de band uiteen.

Jerry Amoros, Guy Schaffer em nieuwe gitarist Mike McQuaig vormden daarna een nieuwe versie van de band. Het duurde tot 1977 voordat we weer wat van de band hoorde via de single New York City You Ain’t op het Capricorn label.

Met extra gitarist Steve Sather werd vervolgens het ‘Potliquor’ album in 1979 uitgebracht maar de band sloeg totaal niet meer aan bij zowel het publiek als de pers. Het resultaat was dat de band nu definitief uit elkaar ging. George Raztlaff overleed in 2016….

Website: https://www.facebook.com/potliquormusic/