Review: The Minks – Creatures Of Culture

 

The Minks - Creatures Of Culture

The Minks – Creatures Of Culture
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Als je de Amerikaanse band the Minks, uit Nashville, Tennessee, een garagerock band noemt doe je deze band schromelijk tekort. Want er is namelijk veel meer aan de hand bij deze band.

Natuurlijk staan er wel garagerock nummers op hun  derde album maar die zijn toch in de minderheid naast nummers met een donkere haast Motels-achtige sfeer of  die vanuit the Velvet Underground lijken te komen.

Nikki Barber (zang, gitaar), Ben Giesecke (sologitaar), Dylan Sevey (drums, orgel) en Henri Young (bas, synthesizer) gaan van start, na een psychedelisch intro vol met naargeestige noises, met de hoekig pompende garagerocker Creatures Of Culture waarin een geluid a la the Nomads zit met een zwaar psychedelisch gierende overgang.

Vervolgens is Motorbike een heftig gonzend en smerig bonkend nummer waarin Nikki als de gevaarlijke zus van Debbie Harry klinkt. Gevaarlijk verleidelijk dus. Het Motels geluid is aanwezig in het broeierig en gevaarlijk ingetogen Keep Warm met schrapend gitaarwerk van Ben Giesecke.

Het breekbare en donkere Sweet Treat put uit het Velvet Underground geluid. Een bluesy nummer waarin ook de sfeer van Sister Morphine hangt. Dan volgt een intiem en breekbaar akoestisch nummer, The Love I Have, dat gevolgd wordt door het deinende Another Trip met galmend twanggitaarspel.

Met Take It Easy keert de band terug naar het ranzige Seeds-achtige garagerock geluid. The Minks blijken ook funky te kunnen klinken. Feelin’ Good is namelijk een zeer broeierig groovend nummer. Een klankschaal opent het donkere Velvet Underground achtige I’ve Gotta Fly. Lavender is de sprankelende en tegelijkertijd broeierige afsluiter van het album.

Liefhebbers van donkere broeierige rock met een garagerock sausje kunnen bij dit albums van the Minks prima terecht!

Tracks:
01. Intro
02. Creatures Of Culture
03. Motorbike
04. Keep Warm
05. Sweet Treat
06. The Love I Have
07. Another Trip
08. Leo’s Radio
09. Take It Easy
10. Feelin’ Good
11. I’ve Gotta Fly
12. For The Birds
13. Lavender

Website: https://www.theminksband.com/