Review: Paradogmata – Endetid

 

Paradogmata - Endetid

Paradogmata – Endetid
Format: CD – Digital / Label: Hymns For The End Of Times Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Bruut geweld met melodieuze elementen! Dat is de beste omschrijving van het nieuwe album van de Noorse band Paradogmata uit Trondheim.

Per Andre Haarberg (gitaar), Svein Havard Ruoy (bas), Bo Anders (drums) en Frank Bokseth (zang, screams, grunts) mengen dark metal, death metal en trash metal maar vergeten daarbij niet om zo af en toe wat melodieuze elementen toe te laten.

Maar hun geluid is vooral smerig en bruut!

Het openingsnummer Endetidsbundet opent donker voortsluipend met  duistere dreigende zang en gaat al snel over in snijdende hoekige riffs met de grunts van Frank Bokseth. Het tempo wordt langzaam aan opgevoerd resulterend in een naargeestig, maar wel “lekker” hakkend donker metalnummer waarin ook ruimte is voor melodieus gitaarwerk.

De dwingende bas van Svein Havard Ruoy opent het razende The Seeds Of Greed waarin Frank Bokseth zijn screams op een haast duivelse wijze uitspuugt. Na een donker en breekbaar intro gaat Seven Curses For The Deathly Pale al snel over in messcherpe hoekige gitaarriffs met diepe grunts maar ook weer met ruimte voor fraai zwevend melodieus gitaarwerk.

The Cleansing Flood opent op een Blue Öyster Cult-achtige wijze waarna zich een vlammend nummer ontwikkelt met prima “cleane” zang van gastzanger Chris Hatchcock (the Reticent, Xael) naast de lugubere grunts en screams van Frank Bokseth. Corrupt To Interrupt heeft verpletterende zware riffs in het intro en is een zwaar voortploegend haast Stoner Rock-achtig nummer.

In het zeer donker raggende Harrowing Of Heaven zijn duidelijke Black Sabbath invloeden aanwezig. The Princes In The Tower begint verraderlijk zacht en breekbaar maar gaat al snel weer over in heftige powerrifs met de melodieuze heldere zang van Robert Lowe (Candlemass, Tyrant).

Het sinister riffende Certain Future doet door de smerige zang Alice Cooper-achtig aan. The Cleansing Flood en The Princes In The Tower keren beiden nogmaals terug als een Rough Mix en als een Alternative Version.

Paradogmata bewijst met hun nieuwste album, dat zij een aanwinst zijn voor de Dark, Death en Trashmetal.

Tracks:
01. Endetidsbundet
02. The Seeds Of Greed
03. Seven Curses For The Deathly Pale
04. The Cleansing Flood
05. Corrupt To Interrupt
06. Harrowing Of Heaven
07. The Princess In The Tower
08. Certain Future (demo)
09. The Cleansing Flood (Rough Mix)
10. The Princess In The Tower (alternative version)

Website: https://paradogmata.com/