Review: John Mellencamp – Orpheus Descending

 

John Mellencamp - Orpheus Descending

John Mellencamp – Orpheus Descending
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Universal
Release: 2023

Tekst: Harry Pater

De Amerikaanse (Americana) zanger, muzikant, artiest en activist John Mellencamp, met een carrière van inmiddels meer dan 40 jaar, heeft nu zijn 24e volledige studioalbum ‘Orpheus Descending’ uitgebracht, als opvolger van ‘Strictly A One-eyed Jack‘ dat in 2022 uitkwam. Het album is opgenomen in zijn eigen Belmont Mall studio en geproduceerd door Mellencamp zelf, die inmiddels ook alweer 71 jaar oud is.

De albumtitel verwijst naar een klassiek toneelstuk van de eveneens Amerikaanse toneelschrijver Tennessee Williams, bekend van onder meer A Streetcar Named Desire.

Het album is een van de meest persoonlijke die Mellencamp (ooit John Cougar Mellencamp genoemd) tot nu toe heeft uitgebracht. Hij is nog altijd een van de beste Amerikaanse songwriters van zijn generatie, die zich richt op sociale, politieke en vooral Amerikaanse kwesties met de opvallende nummers Hey God, The So-Called Free, Amen en Lightning And Luck.

Zijn song over daklozen, The Eyes of Portland, is een van de hoogtepunten wat mij betreft. Zijn teksten laten duidelijk zien en horen dat Mellencamp absoluut niet in het kamp van de Republikeinse partij zit. Zijn zangstem is in de loop der jaren wel wat veranderd, maar ja… wie zou er op deze leeftijd nog wel klinken als toen hij twintiger was. Tegenwoordig klinkt hij regelmatig als Tom Waits. Soms is hij hierdoor wat moeilijk te verstaan, maar in het geheel is te begrijpen waarover hij zingt.

Muzikaal zit het geramd in elkaar met prachtige instrumentatie.  De enige andere muzikant die ik heb kunnen vinden die meespeelt op het album is violiste Lisa Germano, die in de jaren negentig ook in zijn band speelde, tijdens het enige concert dat ik van hem meegemaakt, in Den Haag.

De afgelopen maanden speelde hij zijn “Live And In Person Tour” in de VS, bestaand uit maar liefst 78 concerten.

Tracks:
01. Hey God
02. The Eyes of Portland
03. The So-Called Free
04. The Kindness of Lovers
05. Amen
06. Orpheus Descending
07. Understated Reverence
08. One More Trick
09. Lightning and Luck
10. Perfect World
11. Backbone

Website: https://store.mellencamp.com/