Review: Dan Tuffy & Song Crew – Country Star

 

Dan Tuffy & Song Crew - Country Star

Dan Tuffy & Song Crew – Country Star
Format: CD – Digital / Label: Smoked Recordings
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Dan Tuffyzal bij sommigen bekend zijn als lid van de Australische band Wild Pumpkins At Midnight. Na zijn avonturen met deze band belandde Dan in Nederland waar hij actief was in de band Big Low en de worldmusic band van Parne Gadje.

Op zijn eigen Smoked Recordings label is nu zijn derde soloalbum verschenen waarop Dan begeleid wordt door Song Crew, Madelief van Vlijmen (bas), Stefan Wolfs (gitaar), Mischa Porte (drums) en Michael Turner (drums).

In tegenstelling tot de albumtitel bevat het door Zlaya Loud geproduceerde album geen countrymuziek. Je moet het eerder zoeken in  de zeer intieme en intense hoek waarin het geluid van Lou Reed uit  zowel zijn Velvet Underground als zijn solowerk (denk aan het album ‘Berlin’) van grote invloed lijkt te zijn geweest.

Dat is gelijk al goed te horen in de opener Don’t Smoke In Bed. Een loom nummer in een Pale Blue Eyes (Velvet  Underground)-achtige sfeer met het intieme en warme stemgeluid van Dan. Firetails is daarna een zeer breekbaar nummer met intieme haast gefluisterde zang en de dromerige warme begeleiding van Song Crew.

Opnieuw duikt het geluid van Lou Reed op in het donker zwevende Home Sweet Sunshine. Het zacht deinende Where Does The Money Go heeft een dromerig psychedelisch geluid a la the Church. Door de warme twangende gitaar wordt Silver Morning voorzien van een licht Mark Knopfler-achtig geluid. Het loom stuwende Venom And Mud, met  prachtige backingvocals, gaat daarna weer richting the Church.

Na het zeer intieme Man Of Feeling sluit het broeierig groovende Up A Tree het album af. Een nummer met de heerlijk warme bas van Madelief van Vlijmen en snijdend fuzzgitaar werk van Stefan Wolfs.

‘Country Star’ is een heerlijk intiem album geworden met een donker randje.

Tracks:
01. Don’t Smoke In Bed
02. Firetails
03. Home Sweet Sunshine
04. Where Does The Money Go
05. Polecat
06. Silver Morning
07. Venom And Mud
08. Man Of Feeling
09. Up A Tree

Website: https://dantuffy.com/