Review: Annie Keating – Hard Frost

 

Annie Keating - Hard Frost

Annie Keating – Hard Frost
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het lijkt mij dat als je als artieste vergeleken wordt met grootheden als Lucinda Williams, Bonnie Raitt, Emmylou Harris en Allison Krauss, dat de druk behoorlijk groot is als je een nieuw album uitbrengt.

Annie Keating uit Brooklyn, New York, lijkt daar totaal geen last van te hebben. Zoveel wordt wel duidelijk op haar gevarieerde nieuwe album ‘Hard Frost’, de opvolger van ‘Bristol County Tides‘ uit 2021.

Annie gaat gewoon haar eigen gang en wisselt intiem deinende nummers af met zacht funky groovende en rauwe bluesnummers. Dit samen met Steve Williams (drums, percussie), Richard Hammond (bas), Todd Caldwell (piano, keyboards, accordeon) en Teddy Kumpel (gitaar).

Op twee nummers na zijn alle nummers van de hand van Annie.

Het openingsnummer Lies And Dynamite schreef ze samen met de Candese singer-songwriter Lynne Hanson. Een intiem galmend nummer, dat terecht als single is uitgebracht. Teddy Kumpel valt hier, niet voor het laatst, op met zijn galmende twanggitaar.

Keepsakes And Heartbreaks grijpt terug naar het old school singer-songwriter geluid van bijvoorbeeld John Prine in een intiem tokkelend nummer. De funk doet zachtjes zijn íntrede in het broeierig groovende Sunshine Parade waarin ook een licht psychedelisch sfeertje hangt.

Falling is vervolgens een intiem deinend nummer met indringende zang en een weldadig geluid. Lovesick Blues is een smerig pompend bluesnummer met rauw slidegitaarspel van Teddy Kumpel. Daarna is Belly Of The Beast is een delicaat en breekbaar nummer. In het zacht deinende Wrong Guy’s Girl vertoont Annie’s zang wat Melanie trekjes.

Heel verrassend is Annie’s cover van the Police klassieker So Lonely dat door Annie in een broeierig, soulvol bluesjasje is gestoken met wederom een glansrol voor het huilende gitaarspel van Teddy Kumpel.

Het nieuwe album van Annie Keating is het twee jaar wachten meer dan waard!!!

Tracks:
01. Lies And Dynamite
02. Looking For Trouble
03. Keepsakes Aned Heartbreaks
04. Sunshine Parade
05. Falling
06. Lovesick Blues
07. Belly Of The Beast
08. Wrong Guy’s Girl
09. Witness
10. Feels Like Home
11. So Lonely

Website: https://www.anniekeating.com/