Review: Amos Lee – Dreamland

 

Amos Lee – Dreamland

Amos Lee – Dreamland
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Dualtone Music Group
Release: 2022

Tekst: Bert van Kessel

Amos Lee maakte met ‘Mission Bell’ en ‘Mountains of Sorrow, Rivers of Song’ twee wat meer roots-georiënteerde albums die mij zeer aanspraken. Op zijn vorige ‘My New Moon’ liet hij de roots los.

Ook op deze nieuwe plaat koos hij samen met producer Christian Langdon voor een meer georkestreerd geluid waarin synthesizers, piano en percussie een hoofdrol spelen. Hij heeft een apart stemgeluid waarmee hij veel emoties kan uitdrukken want de stem is gevoelig met een ruw randje;  dit maakt zijn albums steeds weer tot een intense luisterervaring.

Op ‘Dreamland’ creëert hij een magische wereld waarin hij openhartig zijn demonen succesvol te lijf gaat  om zo onze samenleving een ferme hand toe te steken en te steunen in dees’ barre tijden. En zijn muziek en stem bieden die steun zeker, want ze geven zowel rust als energie.

Muzikaal vormen de vele diverse geluidjes van de synthesizers een geslaagd, gelaagd decor voor zijn betoverende stem. De elf liedjes zijn een coherent geheel en brengen de boodschap duidelijk over; zij wisselen wel af qua sfeer: soms klein en intiem, zoals Into The Clearing en het  gevoelige liefdesliedje met hitpotentie Hold You.

Andere tracks zijn uitbundiger, zoals I Shoulda Known Better en het gedreven Seeing Ghosts, waarin hij vocaal stevig uitpakt, ondersteund door een stemmige piano.
Daarnaast  horen we ook zijn pijn en strijd, zijn stem stijgt tot een hartverscheurende falsetto in It’s Real.

Met ‘Dreamland’ is Amos Lee erin geslaagd een persoonlijk en emotioneel album te maken dat velen  zal weten te raken en tot steun kan zijn.

Tracks:
01. Dreamland
02. Worry No More
03. How You Run
04. Into the Clearing
05. Hold You
06. See the Light
07. It’s Real
08. Seeing Ghosts
09. Shoulda Known Better
10. Clean
11. Invisible Oceans

Website: https://www.amoslee.com/