Review: Eight Bells – Legacy Of Ruin

 

Eight Bells - Legacy Of Ruin

Eight Bells – Legacy Of Ruin
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Prophecy Productions Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het derde album van het Amerikaanse trio Eight Bells (uit Portland, Oregan) is, volgens de band zelf, de soundtrack voor het einde van de wereld met alle ellende die daar bijhoort, zoals de dood, verlies en spijt. Normaal gesproken zou je dan rekening houden met een album vol loodzware doom-metal. En doom-metal elementen vindt je ook wel terug op dit album maar zwevende, donkere psychedelica en trash-metal elementen zijn ook ruim aanwezig.

Op dit door Billy Anderson (o.a. The Swans) geproduceerde album zorgt met name de zweverige, dromerige zang van gitariste Melynda Jackson voor het psychedelische gevoel terwijl de ritmesectie Matt Solis (bas, ex-Comorant en Ursa) en Brian Burke (drums, ex-Cave Dweller en No Shores) er voor zorgt dat de nodige loodzware metal elementen aanwezig zijn.

Een goed voorbeeld van het geluid van Eight Bells is Destroyer waarin de vernietiging zwaar knarsend wordt ingezet met de zwevende zang van Melynda in een nummer vol noise en verpletterende doomriffs.

The Well opent breekbaar met een melancholiek geluid. De fuzzgitaar van Melynda zorgt hier voor de donkere metalsound en een tekst waarin Melynda haast smeekt “will you be there when I die”. Een behoorlijk indrukwekkend zwaar nummer.
Hoekige zware fuzzgitaarriffs staan centraal in Torpid Dreamer waarin een flinke klodder psychedelica aan dit naargeestige doom metal nummer is toegevoegd.

Nadir heeft een zelfde geluid, dus een mix van loodzware trage doom metal en net zo donkere psychedelica. Het geluid van de oude Pink Floyd duikt op in The Crone en wordt gemengd met een razend soort trash metal/doom geluid.

De afsluiter Premonition klinkt loom pompend, donker en schurend, inclusief grunts.

Het einde van de wereld mag dan donker en naargeestig klinken maar dat neemt niet weg dat ik flink onder de indruk van dit album ben.

Tracks:
01. Destroyer
02. The Well
03. Torpid Dreamer
04. Nadir
05. The Crone
06. Premonition

Website: https://www.facebook.com/eightbellsband