Rockcolumn: Peter Garrett – Garrett

 

Peter Garrett

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Peter Garrett – Garrett

In 1973 werd Peter Garrett de zanger van de Australische rockband Midnight Oil. Met Garrett als frontman boekte de band wereldwijd succes met het album ‘Diesel And Dust’ uit 1987. Als live band waren de shows van Midnight Oil furieuze rockevenementen, met Garretts excentrieke dansstijl en opwindende stage act als middelpunt. Na ‘Diesel And Dust’ bevestigde Midnight Oil zijn internationale bekendheid met de albums ‘Blue Sky Mining’ en ‘Earth and Sun and Moon’.

Maar Midnight Oil was meer dan een rockband. De band had iets te vertellen met zijn muziek. Door de teksten van nummers als The Dead Heart en Beds Are Burning identificeerden ze zich sterk met milieuzaken en de rechten van de oorspronkelijke bewoners van hun land, de Aboriginals. Op en naast het podium uitte Midnight Oil regelmatig politieke statements.

Tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen van 2000 in Sydney trad de band op voor de toenmalige premier John Howard en een televisiepubliek van honderden miljoenen mensen, gekleed in zwarte overalls met het woord SORRY, verwijzend naar de weigering van de Australische regering om zich te verontschuldigen voor het tientallen jaren, stelselmatige beleid om Aboriginal-kinderen van hun families te scheiden en in internaten te stoppen.

Ondanks het enorme internationale succes en de erkenning van zijn band, beschouwde Peter Garrett zichzelf altijd meer als een activist dan als een muzikant. Zo kondigde hij in 2002 zijn vertrek bij Midnight Oil aan om zich meer te concentreren op milieu- en sociaal activisme. In 2004 ging Garrett voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden voor de Labor Party en werd comfortabel gekozen. Peter Garrett was politicus geworden.

Na de overwinning van de Labor Party bij de verkiezingen van 2007, werd Garrett benoemd tot minister van Milieu, Erfgoed en Kunst. Na de verkiezingen van 2010 werd hij minister van Onderwijs en Jeugd. Maar hoewel hij een redelijk succesvolle minister was, trok Garrett zich in 2013 terug uit de politiek om terug te keren naar activisme en muziek.

In 2016 kondigde Midnight Oil een reünie aan en begon aan The Great Circle Tour, de eerste wereldtournee sinds 1997. De band speelde in Brazilië, de VS, Canada, Europa, Zuid-Afrika, Singapore en Nieuw-Zeeland en Australië.

De politicus was terug op de plek waar hij zijn maatschappelijke boodschap met de grootste overtuiging kon verkondigen, op het podium.

Website: https://www.midnightoil.com/