Zoe Schwarz Blue Commotion – Chameleon
Format: CD – Digital / Label: 33 Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Voor velen onder ons is dit een kennismaking met de Britse band Zoe Schwarz Blue Commotion. En toch is dit alweer hun zesde album!

De band bestaat uit Zoe Schwarz (zang), Pete Whittaker (Hammondorgel, elektrische piano), Rob Koral (gitaar) en Paul Robinson (drums), op dit album aangevuld door Ian Ellis (tenorsaxofoon) en Patrick Hayes (trombone).

Zoe werkte in het verleden met jazzgrootheden als Keith & Julie Tippett, hetgeen de jazzy invloeden in haar zang verklaart. Naast de jazzy invloeden heeft haar stem een lekker rauw bluesy randje. Gitarist Rob Koral is beïnvloed door Jan Akkerman, Allan Holdsworth en Joe Pass, Pete Whittaker heeft een verleden in bands als the Wonder Stuff en the Catherine Wheel en drummer Paul Robinson in o.a. de band van Nina Simone.

De band werd in 2012 opgericht en sleepte in 2018 twee UK Blues Awards binnen.

Op hun nieuwe album worden swingende soulbluesnummers afgewisseld met de nodige intieme ballads.

De opener, Life Goes On, is een voorbeeld van de soulblues kant van de band. Een ontspannen groovend nummer, dat qua stijl in het rijtje Little Milton of Otis Clay past. De blazers klinken lekker soulvol en stuwend en Rob Kral levert een priemende gitaarsolo af.
In het lui groovende Better Days klinkt het 60’s brassrock geluid van een band als Chicago Transit Authority door. Natuurlijk vooral door de pompende blazerss.
If Only I Could Be With You is natuurlijk een songtitel, die momenteel zeer van toepassing is. Deze is gegoten in een loom bluesmambo jasje, vol lui swingende percussie, een romig pompende Hammond en Santana-achtig gitaarwerk.
Hello My Old Friend is een zeer gevoelige soulvolle ballad, die de beste elementen uit nummers als “Many Rivers To Cross” en “A Whiter Shade Of Pale” in zich verenigd heeft.
De blues komt weer aan bod in de stuwende shuffle Give Me The Key To Your Heart met heerlijk swingend Jimmy Smith-achtig orgelspel. De breekbare ballad I’ll Be Here For You met zijn Procol Harum-achtige orgel zweeft heerlijk aangenaam voorbij.
In I Hope I See The Day gaat de band ineens vrolijk skankend op de skatoer maar dan wel met bluesy gitaarwerk en een jazzy piano. De zacht stuwende soulblues van When The Blues Comes A Knocking doet, qua melodie, lichtjes aan “St. James Infirmary” denken.
Vervolgens is Amazon Woman een hoekige felle rocker met Zoe, die al schreeuwend lekker uit haar bol gaat. Na de luie funky soulbluesshuffle I Cry Just To Think Of It volgt de intieme dromerige ballad Tell Me, waarin de jazzy kant van Zoe goed tot uiting komt.
De lui pompende jazzdance shuffle Come And Lay With Me sluit het album stuwend af, met uiteraard een hoofdrol voor het Hammondorgel.

Dit zesde album van the Zoe Schwarz Blue Connection is een zeer aangenaam soulbluesalbum geworden!

Tracklist:
01. Life Goes On
02. Better Days
03. If Only I Could Be With You
04. Hello My Old Friend
05. Give Me The Key To Your Heart
06. I’ll Be Here For You
07. I Hope I See The Day
08. When The Blues Come A Knocking
09. Amazon Woman
10. I Cry Just To Think Of It
11. Tell Me
12. Come And Lay With Me

All songs written by Rob Koral and Zoe Schwarz
except * written by Sue Hawker and Rob Koral
A ‘House of Tone’ recording:
at Superfly Studios by Andy Banfield Nottingham on 16th-20th Sept 2019
Mixed & Mastered by Wayne Proctor

Band:
Rob Koral – guitars
Zoe Schwarz – vocals
Pete Whittaker – Hammond organ and Wurlitzer electric piano
Paul Robinson – drums and percussion
Ian Ellis – tenor saxophone
Patrick Hayes – trombone

Website: Zoe Schwarz Blue Commotion