Yvonne Mwale – Free Soul
Format: CD – Digital / Label: O-Tone Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

‘Free Soul’ is het vierde album van zangeres Yvonne Mwale, een zangeres die oorspronkelijk uit Zambia komt en tegenwoordig in Duitsland verblijft. Zij is wel eens de “Nina Hagen van de Afropop” genoemd, een vergelijking, die kant noch wal raakt.

Yvonne heeft een krachtig stem geluid, dat enerzijds luchtig kirrend kan klinken maar waarmee zij anderzijds ook flink galmend de hoogte in kan gaan.

Op haar vierde album mengt Yvonne traditionele Zambiaanse muziek met funk, jazz en vooral veel pop. Daarbij schuwt zij het gebruik van elektronische ritmes niet.

Ze wordt op het album begeleid door de Duitse muzikanten Tilmann Höhn (gitaar), Andreas Neubauer (drums), Nico Hering (keyboards), Matthias Deisenroth (bas) en Mohamed Twaba (percussie). En die laatste muzikant speelt een grote rol op het album met zijn sprankelende warme percussie.

Geopend wordt met een zeer aanstekelijke, deinende mix van Afro en funky rock in Aye Aye Ayebe met lekker prikkend gitaarwerk van Tilmann Höhn  en de krachtige soulstem van Yvonne. Een nummer waar je automatisch vrolijk van wordt.
Je “bumbums” beginnen vanzelf meet te trillen in het luchtig huppelende Shake Your Bumbum met vrolijk kirrende zang van Yvonne. Free Soul is daarna een ingetogen wiegende ballad met een zacht huilende gitaar en borrelende synthesizer.
In Dance Of Zanzibar wordt de Afro vermengd met elektronische dance ritmes en die mix werkt wonderwel. De steel drums-achtige percussie van Mohamed Twaba speelt een belangrijke rol in de warme ballad Amulange Mwana.
Vervolgens is Katondakondine een onweerstaanbare Afro groover met een diepe funky synbass.
De tropische deiner Runaway  With Me golft lekker loom voorbij waarna Iwe Sala meer de sprookjesachtige pop kant op gaat met inloeden uit het werk van Björk en Kate Bush. Invloeden die ook terug te vinden zijn in de pianoballad Cleanse Yourself. Confidence is een springerig vrolijk funky nummer, dat ik door de uitspraak van Yvonne omdoop tot “Coffee Dance”.
Na het haast Jamiroquai achtige jazzy funknummer Learn About Life sluit Yvonne het album af met de zinderend warme Afroballad Inner Spirit.

Yvonne Mwale heeft op dit album op een overtuigende wijze haar muzikale roots vermengd met een hedendaags popgeluid.

Tracklist:
01. Aye Aye Ayebe
02. Shake Your Bumbum
03. Free Soul
04. Dance Of Zanzibar
05. Amulange Mwana
06. Katondakondine
07. Runaway With Me
08. Iwe Sela
09. Getting Stuck
10. Cleanse Yourself
11. Confidence
12. Learn About Life
13. Inner Spirit

Website: Yvonne Mwale