Wolfheart – Wolves Of Karelia
Format: CD / Label: Napalm Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Finse Winteroorlog is één van de zogeheten “vergeten oorlogen”. Deze strijd vond tussen 30 november 1939 en 13 maart 1940 plaats en het opvallende aan deze oorlog was dat de zwaar onderbemande Finse strijdkrachten stand wisten te houden tegen het Russische leger, dat uiteindelijk door de extreme vrieskou en de grote afstanden in Finland tenonder ging.

De Finse metalband Wolfheart heeft deze oorlog als thema genomen voor hun nieuwe album ‘Wolves Of Karelia’.

Dit is inmiddels hun vijfde album en het eerste album waarop de nieuwe, Griekse, gitarist Vagelis Karzis (ex-Rotting Christ) te horen is. Verder bestaat de band uit Tuomas Saukkonen (zang, gitaar), Joonas Kauppinen (drums) en Lauri Silvonen (bas).

Net als op hun voorgaande albums staat dit album weer vol met een melodieus soort death-metal waarin de blast beats een zeer belangrijke rol spelen.

Zo dendert de opener Hail Of Steel er gelijk log en traag beukend op los. De drums komen steeds meer op stoom en breken al snel los met enorm pompende blast beats. De sinistere grunts van Tuomas spelen ook een belangrijke rol in dit nummer. De mogelijke gaatjes in dit woest exploderende spervuur worden vakkundig dichtgesmeerd door een synthesizer. Vagelis zorgt met zijn gillende solo’s voor melodieuze accenten.
Horizon On Fire begint met een duistere synthesizer, gitaar en strijkers, die compleet aan gort geragd worden door een volgende golf van meedogenloze blast beats, die een waar bombardement veroorzaken met mitrailleur-achtige gitaarriffs. Ook Reaper hakt er direkt heftiog hoekig op los. De blast beats staan iets minder centraal in dit nummer. Maar daarom is dit nummer echter niet minder intens!
In The Hammer draaien de blast beats weer op volle toeren in een onwaarschijnlijk furieus nummer met een verrassend ingetogen viool, gitaar,piano einde.
Eye Of The Storm is een donker voortslepend intermezzo, dat de opmaat is voor Born From Fire waarin een waar blast beats bombardement op je neer daalt met haast funky, hoekige riffs, die de strijd met de furieuze blast beats aangaan. Ook Arrow Of Chaos zit vol met venijnige hoekige riffs en zwiepende blast beats.
De afsluiter Ashes begint verrassend melancholisch maar ontaardt uiteindelijk toch ook weer in een spervuur aan blast beats compleet met bombastische orkestraties van Saku Moilanen (Red Moon Architect) en inslaande bommen.

Wolfheart voert op dit album een furieuze, felle strijd en komt uiteindelijk als heldhaftige overwinnaar uit deze strijd tevoorschijn. Een behoorlijk heftig en indrukwekkend album!

Tracklist:
01. Hail Of Steel
02. Horizon On Fire
03. Reaper
04. The Hammer
05. Eye Of The Storm
06. Born From Fire
07. Arrows Of Chaos
08. Ashes

Website: www.facebook.com/WolfheartRealm