G.F. Patrick – One Town Over
Format: CD – Digital / Label: Need To Know Music
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

Op het eerste –en dus oppervlakkige- gezicht (naam artiest, titel album, coverfoto) zou je denken dat ‘One Town Over’ van G.F. Patrick gewoon een album van een singer-songwriter is. Categorie ‘Man Met Gitaar Zingt Sombere Liedjes’. Klopt niet, blijkt bij nadere beluistering.

De eerste forse en felle gitaarhalen op openingsnummer Mud doen denken aan spierballenrock à la Chuck Prophet, REM en –vooruit- in de verte: Bruce Springsteen.
Het volgende nummer heeft een touch van Neil Young en Anger Of Magdalena (Ain’t No Future Workin’ 9 to 5) maakt definitief een einde aan het vermoeden dat G.F. Patrick een ingetogen singer-songwriter zou kunnen zijn. In deze song spuwt hij de tekst uit, in de beste traditie van Dylan in zijn vroege jaren. “Do you, mister Jones?” (Ballad of a Thin Man).
Muzikaal is dikke, uptempo, rock ‘n’ roll troef in Ain’t No Future. Meer ingetogen liedjes als One Town Over, Tennessee en Butterfly Effect zijn tamelijk country getint, ook al door de nogal knauwende zang van Patrick. Een overslaand stemmetje hoor je nog net niet, maar het scheelt niet veel.
G.F. Patrick is een van de vele Amerikaanse troubadours die je pas kunt verstaan als je teksten bij de hand hebt. Kennelijk weet hij dat zelf ook, want ze staan allemaal netjes op zijn website (http://gfpatrick.com/lyrics).
Het zijn aardige verhaaltjes, over wat hij zoal meemaakt in zijn leven als muzikant (Six String Directions), maar ook over het leven van een vlinder; ooit begonnen als rups moet je uitvliegen om mooi te kunnen zijn. Met alle risico’s van dien…
Ronduit aangrijpend is Refugee’s Plea (Jungle Prayer), waarin Patrick zingt over vluchtelingen en wat zij en hun kinderen mee moeten maken. Al met al is One Town Over’ dus geen doorsnee album. Wel heerlijke Americana, van een man die heel wat heeft meegemaakt en daar op poëtische wijze muzikaal wat over te melden heeft.

Opvallend genoeg steekt het ouderwetse fenomeen ‘ghosttrack’ op One Town Over’ weer eens de kop op. Water Rising Up, het laatste nummer, eindigt na 3:25 en gaat op 3:55 over in ‘bonustrack’ Weep. Ooit was zoiets onverwacht en dus vernieuwend. Nu is het een overbodig gebbetje. Soit.

Tracks:
01. Mud
02. Trucker’s Song
03. Refugee’s Plea (Jungle Prayer)
04. One Town Over
05. Tennessee
06. Anger of Magdalene
07. Butterfly Effect
08. James McGovern
09. Blood on the Bottle
10. Six-String Directions
11. Like Father
12. Till the Day We Die
13. Beauty Fades
14. Water Rising Up*
* Segues at 3:44 into unlisted bonus track Weep

Line-up:
G.F. Patrick – Vocals & Acoustic Guitars
Billy Conway – Drums & Percussion
Frank Swart – Bass
Mark Blasquez – Electric Guitars & Keyboards

Website: G.F. Patrick