The Obscuritones – Don’t Stop Her!
Format: CD – Digital / Label: Brockwell Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het geluid van de Londense band the Obscuritones is in het verleden vaak omschreven als “the Andrews Sisters, die begeleid worden door the Stray Cats, nadat die een avondje zijn gaan stappen met the Cramps”.

Nadat ik het derde album van deze band heb gehoord heb ik weinig verwantschap met deze omschrijving. Ik houd het op rockabilly waarin Brenda Lee een grote invloed heeft gehad.

De band is geformeerd rond de twee frontdames Jane en Joey (zang en gitaar) en bestaat verder uit Hugh Byrne (sologitaar), Andy Bavington (staande bas) en Danielle Antenucci (drums).

De rockabilly speelt een grote rol op het album zoals in de opener Busy Mama. Heerlijk soepel swingend met Hugh’s knallende sologitaar en de vervaarlijk lieflijk klinkende frontdames. Het motto in dit nummer is “tick tick…boom…swingen maar!”. Verder valt de zeer aparte a ccapella zang op.
De gemeen snijdende gitaar van Hugh opent het stug voortstomende Runnin’ For The Train. Een energiek nummer met een Brenda Lee-achtige vurigheid en enthousiast kirrende zang. In het loom deinende Get Out And Walk kom je wat “All Shook Up” elementen tegen en prima sprankelend gitaarspel. De belangrijkste boodschap van de dames is hier: “opzouten!”.
Nail In The Coffin heeft een hoger countrygehalte waardoor je al gauw in de honky tonk hoek terecht komt. De fluweelzachte heldere zang valt op in de warm galmende deiner You Know met Hugh’s krachtige twangende gitaar.
Hij laat zijn gitaar ook galmend twangen in het vrolijk swingende en onweerstaanbare Waiting For My Baby. De vocale kracht van Jane en Joey komt in de melancholieke countryballad Your Heart No Longer Sings prima tot uiting.
Onder leiding van de kletterende staande bas van Andy Bavington start de loom boppende rockabilly van Ain’t The Same waar Hugh sprankelende gitaarriffs doorheen strooit. Enjoy Every Day is een hoopgevende, haast Carter Family reli-pop achtig nummer. “Do what the doctor tells you and take the drugs if you have to and try to enjoy every day, you don’t feel like shit”. Het is maar dat je het weet!
South Of The River is een vlammend rockabilly nummer met zeer levenslustige zang van Jane en Joey. In Don’t Stop Her vermengen ze hun rockabilly met een smerig garagerock geluid met een punky voortstampend resultaat.
De afsluiter Don’t Put Any Flowers On My Grave is een voort galopperend nummer met een tekst die uit volle borst meegezongen kan worden.

Het derde album van the Obscuruitones is een zeer levenslustig swingend album geworden.

Laat deze band alsjeblieft lekker door rocken en “don’t stop them!”.

Tracklist:
01. Busy Mama
02. Runnin’ For The Train
03. Get Out And Walk
04. Nail In The Coffin
05. You Know
06. Waiting For My Baby
07. Your Heart No Longer Sings
08. Ain’t The Same
09. Enjoy Every Day
10. South Of The River
11. Don’t Stop Her
12. Don’t Put Any Flowers On My Grave

Website: The Obscuritones