Recensie: William Fitzsimmons – Ready The Astronaut

 

William Fitzsimmons – Ready The Astronaut

William Fitzsimmons – Ready The Astronaut
Format: CD – LP – Digital
Label: Groenland

Release: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

 Te bestellen bij o.a. Bol.com

Album nummer elf voor William Fitzsimmons, singer-songwriter uit Nashville. Met misschien wel de meest soepele zangstem ooit. Een artiest die hoe groots en meeslepend de muziek ook is toch intiem blijft klinken. Kwetsbaar en empathie ondanks de verschillende sferen en klankkleuren.

In de muziek kenden we al ‘Major Tom’ en de ‘Rocketman’ die vertrokken. De astronaut in Fitzsimmons stapt ook in een raket. Niet om epische vergezichten te ontdekken maar voor de veiligheid die het ruimteschip om hem heen vormt. Hij wil deze chaotische wereld achter zicht laten om nooit meer terug te komen. Eenmaal ver van alle het gewone, zo ergens halverwege de sterren en de maan, speelt onze astronaut op zijn gitaar. Kwetsbaar en open maar niet in mineur of depressief. Geborgen en warmbloedig. Het zonlicht van de ‘Beach Boys’ vermengt met het spaarzame van Jackson Browne.

Prijsnummer ‘To Love Forever’ doet zelfs denken aan Cocteau Twins. Verstilde schoonheid van melodie en vertraagd tempo. Een verstild lied waarvan je hoopt dat het nooit voorbijgaat!

Het is natuurlijk niet mogelijk om zo even in een vliegende schotel te stappen en de wereld te verlaten. Zo alles achter je laten en te verdwijnen tussen de sterren. De muziek van William Fitzsimmons biedt wel deze mogelijkheid.

Een plaat die een prettig toevluchtsoord is na alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Misschien wel een van de platen van 2021.  

Tracklist:
01. Dancing On The Sun
02. No Promises
03. Down With Another One
04. Daedalus, My Father
05. Long As I Can Breathe
06. Ready The Astronaut
07. You Let Me Down
08. Maybe She Will Change Her Mind
09. If I Fell Back To The Earth (You Will Never Find Me)
10. Icarus
11. To Love Forever

Website: https://williamfitzsimmons.com/