Recensie: TBelly – I Never Want To See Me Again

 

TBelly - I Never Want To See Me Again

TBelly – I Never Want To See Me Again
Format: CD
Label: Independent

Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Eén van de lekkerste Britse bands van dit moment is TBelly. Eigenlijk gaat het hier om een soloproject van Russell Keefe (zang, keyboards) uit Brighton, dat in 2013 van start ging en in 2015 het debuutalbum ‘Dead Men Don’t Pray’ opleverde.

Op het nieuwe album wordt Russell bijgestaan door Connor Baxter (gitaar), Pip Mailing (drums), Jade Woodhouse (cello), Nicola Bates (viool),Live Steinberg (backing vocals), Ariella Steinberg (backing vocals), Mike Ross (slidegitaar), Will Wilde (harmonica) en Dennis Dunaway (bas). Die laatste zou je kunnen kennen als de originele bassist uit de band Alice Cooper.

Hij is te horen op het titelnummer van het album en Alice Cooper zelf is een grote fan van dit nummer. Niet verwonderlijk aangezien we hier met donker fuzzend stevig rocknummer te maken hebben met smerig snijdend gitaarwerk.

De kracht van TBelly zit hem ook in de zang van Russell Keefe. Hij klinkt hier net zo grommend en bluesy als Joe Cocker. Zoals bijvoorbeeld in het naargeestig bonkende Never Me Crawl.

In de energieke rocker Tired Of Listening Bone zit een smerig Pretty Things geluid. Als je je dan bedenkt dat Russell ooit deel van die band uitmaakte (overigens ook van Slade en The Bay City Rollers)  is dit niet echt opmerkelijk.  Een spetterend nummer met de kermende harmonica van Will Wilde en een vlammend soulorgel.

If Only I Wasn’t A Dog gaat verrassend genoeg ineens de Steely Dan kant op maar dan wel met de grommende blueszang van Russell en krachtige rauwe gitaarriffs. Het mid-tempo Walk With Me is een nummer van een grote Joe Cocker klasse. Ook Tom Waits zou wel iets met dit prachtige nummer kunnen.

Het Steely Dan geluid duikt weer op in het zware, donkere en rauw deinende Freaky Boys And Freaky Girls. TBelly heeft ook een intieme kant zoals te horen is in de soulvolle ballad I Guess I Must Say en de bluesy ballad Lightning Tree. De strijkers spelen een stemmige hoofdrol in de ballad Plastic Island.

TBelly neemt stevig rockend afscheid in What Ya Gonna Do, een grimmig pompend en dreunend nummer.

Het nieuwe TBelly album is veelzijdig rauw en vooral zeer lekker!!

Tracklist:
01. Never Me Crawl
02. Tired Of Listening Bone
03. If Only I Wasn’t A Dog
04. Walk With Me
05. Freaky Boys And Freaky Girls
06. I Know You’re Mine
07. I Guess I Must Say
08. I Never Want To See Me Again
09. Automatic Boy
10. Lightning Tree
11. Plastic Islands
12. What Ya Gonna Do

Website: https://tbellyband.co.uk/home