Recensie: Guy King – Joy is Coming

 

Guy-King-Joy-Is-Coming

Guy King – Joy is Coming
Format: CD
Label: IBF Records

Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Gitarist Guy King uit Chicago is in het verleden al vergeleken met zowel Wes Montgomery als met Albert King. En ik kan daar wel in mee gaan want op zijn nieuwe, vierde, album, ‘Joy Is Coming’, kom je behoorlijk wat funky jazz en bluesgeluiden tegen.

Het merendeel van de nummers werd mede geschreven met David Ritz, die samen met Marvin Gaye verantwoordelijk was voor Sexual Healing.

Guy wordt op dit album geholpen door Joe Bonamassa (gitaar), Tom Vaitsas (keyboards), Joshua Ramos (bas), Samuel Jewell (drums), Marques Carroll (trompet, flugelhorn), Anthony Bruno (tenorsaxofoon, baritonsaxofoon), Sarah Marie Young (Guy’s echtgenote, backing vocals), Tina Jenkins Crawley (backing vocals), the Kaia String Quartet en Vanessa Bell Armstrong (zang).

De opgewekte swinger Joy is Coming opent het album. Een nummer in de beste Bill Withers/Steely Dan traditie, dus romig groovend en soulvol. De gitaar van Guy kllinkt behoorlijk George Benson-achtig en zijn stem is zeer soulvol en soepel.

Devil’s Toy is een loom pompend nummer waarin het George Benson geluid vermengd is met Marvin Gaye/Bill Withers-achtige soulgeluiden. Joe Bonamassa komt nog even voorbij scheuren met zijn gitaar.

Choices is een intieme shuffle, die klinkt als de betere ballads van Eric Clapton en de soul van Curtis Mayfield. De blues is te horen in het loom groovende Sanity met bijtend gitaarwerk van Guy en een flink Steely Dan gehalte.

In Hole In My Soul gaat Guy op de zeer funky Albert King toer gevolgd door het lui deinende Oh, Sarah met een intiem 50’s rhythm & bluesgeluid. Don’t Do It (If You Don’t Want To Do It) is een luj swingende shuffle a la B.B. King/Ray Charles.

Vanessa Bell Armstrong is met haar snerpende soulvolle stem te horen in de krachtig pompende funky blues Up, Up, Up. Het luie A Prayer For Me is een luie jazzy blues waarin Guy’s gitaar zijn Wes Montgomery invloeden blootgeeft.

De afsluiter Looking For You komt uit de stal van artiesten als Marvin Gaye, Boz Scaggs en zelfs Gino Vanelli.

De liefhebbers van het betere gitaarwerk en van zeer gevarieerde bluesy muziek kunnen simpelweg niet om dit heerlijke album heen!

Tracklist:
01. Joy Is Coming
02. Devil’s Joy (featuring Joe Bonamassa)
03. Choices
04. Sanity
05. Hole In My Soul
06. Oh, Sarah
07. Don’t Do It (If You Don’t Want To Do It)
08. Up, Up, Up (featuring Vanessa Bell Armstrong)
09. A Prayer For Me
10. Looking For You

Website: https://www.guyking.net/