Recensie: Cuby + Blizzards – Grolloo Blues

 

Cuby-Blizzards-Grolloo-blues

Cuby + Blizzards – Grolloo Blues
Format: CD – 2LP (180 gr Gatefold) – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2021

Tekst: Bert van Kessel

Een waardig eerbetoon aan Neerlands grootste bluesman

Harry ‘Cuby’ Muskee is een icoon van de vaderlandse muziekgeschiedenis, een legendarische blueszanger en – liedjesschrijver. Een standbeeld, een museum en een theaterstuk getuigen daarvan.

Zijn rol is vergelijkbaar met die van John Mayall in het Verenigd Koninkrijk. Zijn Blizzards bleken een broedplaats van talent. Grootheden als Herman Brood, Eelco Gelling en Erwin Java bouwden later indrukwekkende carrières op

Harry Muskee stierf tien jaar geleden. Om zijn sterfdag te herdenken bracht de Cuby & Blizzards Foundation, onder auspiciën van Cubyfan Johan Derksen deze dubbele live-cd uit.

Geluidstechnicus Ed Roose dook zijn archieven in en selecteerde 24 nummers uit 9 concerten in de periode tussen 2000 en 2011. Naast zanger Cuby en de oudgedienden Herman Deinum (bas) en Hans Lafaille (drums) bestond de band uit Erwin Java op gitaar, Helmig van der Vegt op toetsen en Feico Nijdam op bas, en een zes man sterke blazerssectie.

Cuby zelf had de hand in 16 nummers en met 8 covers eert hij zijn helden T-Bone Walker, John Lee Hooker, Elmore James, Robert Johnson, Lightnin’ Hopkins en Eddie Boyd.

Op cd1 vinden we gedreven uitvoeringen van Cuby-klassiekers Window Of My Eyes, Brother Booze en Somebody Will Know Someday, naast hun verbluffende bewerking van een hit van De Dijk, in het Engels uiteraard, Nobody In Town. Ook The Sky is Crying van Elmore James is een van de hoogtepunten.

Cd2 telt wat meer covers, maar de twee hoogtepunten zijn het onovertroffen Too Blind To See en Just For Fun, die Cuby samen met Eelco Gelling schreef. Erwin Java gaat heerlijk los op de Eddie- Boydklassieker Five Long Years, met ferme ondersteuning van het orgel; samen drijven zij de vocalen van Cuby naar grote hoogten. De ontroerende ballade Once In A Lifetime, met heel mooi pianospel, is een passende afsluiter.

Deze opnamen zijn een waardig eerbetoon aan Neerlands grootste bluesman.

Cuby-Blizzards-tracks-groot