Webb Wilder – Night Without Love
Format: CD – LP – Digital / Label: Landslide Records – Sonic RendezVous
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse zanger-gitarist (en acteur) John ‘Webb’ McMurry, beter bekend als Webb Wilder, is geboren op 19 mei 1954 in Hattiesburg, Mississippi. Hij kan al heel vroeg zingen (zijn familie beweert zelfs dat hij eerder kon zingen dan lopen). Op zijn twaalfde jaar begint hij met gitaarspelen en vanaf  zijn veertiende speelt hij in bandjes. In de jaren ’80 maakt hij deel uit van The Drapes, The Beatnecks en The Nashvegans. In 1993 is Wilder als acteur te zien in ‘The Thing Called Love’, een film van Peter Bogdanovic.

De muziek van Wilder is een mengeling van rock & roll, Americana, country, soul, blues en hillbilly. In 1986 verschijnt zijn debuutalbum ‘It Came From Nashville’. Webb Wilder woont tegenwoordig in Nashville, Tennessee.

Op 10 april kwam er een nieuw album uit van Webb Wilder. Op het elf nummers tellende Night without love staan covers en nieuwe nummers.

Het album opent met Tell Me What’s Wrong, een krachtige rocker van de Britse pubrockband The Inmates uit 1980. Het titelnummer Night Without Love is ook een oud nummer geschreven door R.S. Field, met wie Wilder destijds in The Drapes zat. Het nummer is nooit op de plaat gezet en dus werd het hoog tijd dat het nu eens gebeurde. Letterlijk fluitend gaat men door het melodieuze nummer heen.
Van de Amerikaanse countrygroep The Amazing Rhythm Aces is de countryrocker Hit the Nail on the Head, met een flonkerende piano van George Bradfute.
Prachtig is de vertolking van Chip Taylor ‘s Holdin’ on to Myself, maar het prijsnummer is de schitterende akoestische ballad Be Still, een cover van de tex-mex rockers Los Lobos.
In het samen met Joe MacMahan geschreven melodieuze Illusion of You is af en toe een vleugje E-Street Band te horen als Bradfute zijn piano beroert.
De twangy gitaren voeren de boventoon in het samen met R.S. Field en Suzy Elkins geschreven Buried Our Love. De geest van Nick Lowe hangt duidelijk boven dit nummer.
Samen met Dan Penn schreef Wilder de ballad Sweetheart Deal, met weer een fraaie bijdrage van Bradfute op keys. Ache and Flake (Go With the Flow), een coproductie met bassist Tom Comet, is een typische Webb Wilder midtempo rocker.
Prachtig en ingetogen is Wilder’s zang in de met strings versierde ballad The Big Deal. Het slotakkoord is een lekkere versie, met een strakke ritmesectie, het orgeltje en gitaarsolo’s, van Hi Heel Sneakers, de bluesklassieker van Tommy Tucker uit 1963.

Conclusie:
Met ‘Night Without Love’ heeft Webb Wilder weer een vertrouwd goed album afgeleverd.

Tracks:
01. Tell Me What’s Wrong
02. Night Without Love
03. Hit the Nail on the Head
04. Holdin’ on to Myself
05. Be Still
06. Illusion of You
07. Buried Our Love
08. Sweetheart Deal
09. Ache and Flake (Go With the Flow)
10. The Big Deal
11. Hi Heel Sneakers

Line-up:
Webb Wilder – zang, gitaar, percussie
George Bradfute – gitaren, keyboards, strings
Tom Comet – bas
Jimmy Lester – drums
Rick Schell – drums, backing vocals
Richard Bennett – gitaar (track 5)

Website: Webb Wilder