Recensie: Water Tower – Fly Around

 

Water Tower - Fly Around - cover

Water Tower – Fly Around
Format: CD – Digital / Label: Dutch Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Het heeft wat moeite gekost maar de band Water Tower uit Los Angeles heeft nu toch haar debuutalbum uitgebracht.

Tijdens de opnames van het oorspronkelijke debuutalbum viel de band uiteen waarna Kenny Feinstein(zang, gitaar, harmonica, fiddle, mandoline, keyboards) besloot om een soloalbum uit te brengen, ‘Loveless:Hurts To Love’, in 2013.

Daarna besloot hij om Water Tower toch weer nieuw leven in te blazen. Samen met Peter Daggatt (gitaar, harmonium), Pat Norris (bas) en Harry Sellick (drums).

En hun debuutalbum mag er zeker zijn! Een album gevuld met Americana van het bijzondere soort. De band mixt namelijk bluegrass en folk met psychedelische en punkinvloeden.

Die punkinvloeden zijn niet zo verwonderlijk als je weet dat Don Bolles, van de legendarische punkband the Germs, het album produceerde en je ook nog eens Ron Reyes van de al net zo legendarische punkband Black Flag tegenkomt.

De punkinvloeden zijn terug te vinden in energieke nummers als Fromage. Een uitbundig swingend nummer met de mandoline in de hoofdrol en prima meerstemmige zang.

Ook het ongepolijste Fly Around is een energieke swinger, dit maal met een belangrijke rol voor de krassende fiddle. Dit nummer keert later terug als Fly Abound en onder die titel is het een intiem deinend nummer.

Bobcatis een deinende lijzige ballad met Katie Weed op de fiddle. Dit nummer brengt je terug naar het 70’s countryrock geluid van een band als the Flying Burrito Brothers.

Come Down Easy is een cover van het Spacemen 3 nummer. Een psychedelisch nummer met een dwarrelende synthesizer, priemende fiddle en de nodige fuzz. Op Mile High Club veroorzaakt de synthesizer van Shags Chamberlain (Ariel Pink) een Fly Like An Eagle-achtige sfeer.

Het vroege, elektrische, geluid van Bob Dylan is terug te vinden in het ongepolijste Classic Misdirection.

De afsluiter van het album, Anthem, opent met een knallende elektrische gitaar en gaat daarna toch weer op de energiek pompende bluegrass toer. Ook dit keer met een punky energie.

Water Tower heeft een zeer overtuigend en vooral energiek debuutalbum uitgebracht en zal in de smaak vallen bij elke Americana fan!

Tracklist:
01. Fromage
02. Fly Around (featuring Willie Watson)
03. Bobcat
04. Come Down Easy
05. Town
06. Mile High Club
07. Classic Misdirection
08. Fly Abound
09. It’s Wrong
10. Anthem (featuring Ron Reyes)

Website: Facebook

Water Tower
Water Tower (#5, left to right, Tommy ‘Fingers’ Drinkard, Joe ‘Juice’ Berglund, Kenny Feinstein, photo by Kenny Feinstein)