Recensie: Cedric Burnside – I Be Trying

 

Cedric Burnside - I Be Trying
Cedric Burnside – I Be Trying
Formats: CD – LP – Digital / Label: Single Lock Reco
Release: 2021
Tekst: Jan Wolf

Cedric Burnside, wanneer kinderen of kleinkinderen in de voetsporen van hun succesvolle familieleden proberen te treden lijkt dat maar vaak af te lopen in een loopbaan in de schaduw van hun voorganger. Het talent is immers niet altijd evenredig verdeeld maar Cedric Burnside mogen we toch met een gerust hart als een spreekwoordelijke uitzondering op die regel bestempelen.

Geboren als zoon van blues drummer Calvin Jackson en kleinzoon van R.L Burnside heeft het aan de genen in ieder geval niet gelegen. Cedric zelf heeft inmiddels zijn eigen pad gebaand als gitarist, drummer, zanger en producer van tal van andere artiesten/albums.

Op zijn nieuwste album ‘I Be Trying’ levert Burnside een dertien aantal tracks af waarvan er elf van zijn eigen hand zijn en twee covers, Bird Without A Feather is een nummer van zijn grootvader en Hands Off That Girl is afkomstig van Junior Kimbrough.

De donkere tijden en de verlossing in liefde vormen een draad die door alle tracks verweven is. Mississippi Hill Country Blues lijkt almaar aan populariteit te winnen en met vertegenwoordigers als Cedric Burnside en onder andere The North Mississippi Allstars is dat geen wonder. Over de laatstgenoemde band gesproken…Gitarist,zanger en producer Luther Dickinson verleent ook aan ‘I Be Trying’ zijn medewerking , het volgende overlappende hoofdstuk tussen Burnside en Dickinson.

De opnames voor deze Hoge school les in Mississippi Hill Country Blues  vonden voor een groot deel plaats in de Royal Studios in Memphis, Tennessee. Aanvullende opnames werden gedaan in de Single Lock Studio, Florence, Alabama.

De man achter de knoppen was Boo Mitchell met assistentie van Ben Tanner. Cedric Burnside is op alle tracks te horen als gitarist en zanger , op zes van de dertien nummers hanteert hij tevens de drumstokken.

Op de andere zeven nummers neemt Reed Watson de drumpartijen voor zijn rekening, Luther Dickinson speelt gitaar op twee nummers, Zac Cockrell is de bassist van dienst en Caleb Eliot bespeelt de cello.

Op het derde nummer horen we dochter Portrika Burnside de vocalen op haar nemen waarmee de volgende generatie Burnside ook de familietraditie voort zet.

‘I Be Trying ‘ is een puik album geworden gevuld met stuk voor stuk heerlijke nummers en met als bijkomend voordeel dat ze bij elke luisterbeurt steeds meer van zichzelf prijsgeven. Het is een constant hoog niveau wat behaald wordt en  waarmee Burnside opnieuw hoge ogen gooit,  een nieuwe Grammy nominatie zou zeker gerechtvaardigd zijn.

Tracks:
01. The World Can Be So Cold
02. Step In
03. I Be Trying
04. You Really Love Me
05. Love Is The Key
06. Keep On Pushing
07. Gotta Look Out
08. Pretty Flowers
09. What Makes Me Think
10. Bird Without A Feather
11. Hands Off That Girl
12. Get Down
13. Love You Forever

Website: Cedric Burnside