Recensie: Volbeat – Servant Of The Mind (Deluxe)

 

Volbeat - Servant Of The Mind

Volbeat – Servant Of The Mind (Deluxe)
Format: CD – Vinyl LP / Label: Universal Music Group Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Volbeat is één van de grootste rockbands van dit moment. En ik begrijp dat helemaal. Deze Deense band weet namelijk met het grootste gemak over te schakelen van bruut hakkende metal naar Arena Rock, punk en zelfs rockabilly.

Michael Poulsen (zang, gitaar), Rob Caggiano (gitaar), Kaspar Boye Larsen (bas) en Jon Larsen (drums) zijn al 15 jaar actief en hun nieuwe album zal er bij de zware rock liefhebbers weer ingaan als zoete koek.

Ze beuken er gelijk flink op los in Temple Of Ekur. Een hard en fel riffend nummer waar ook ruimte is voor melodieuze aanstekelijke gedeeltes. De hoofdzaak is echter zware rock!

In Wait A Minute My Girl zit een aanstekelijk punky Cheap Trick geluid. Door het gebruik van een saxofoon duikt er ook een rock & roll geluid op. The Sacred Stones opent donker staccato riffend en ploegt log verder tot er halverwege ineens overgeschakeld wordt op een meedogenloze riff machine met een rauw schurende gitaarsolo.

Shotgun Blues is Volbeat op zijn lekkerst. Venijnig pompend en zwaar. Dit nummer komt nog een keer terug in een nog zwaardere versie met de grunts van Dave Matrise (Jungle Rot).

Na de onstuimige riffrocker Say No More volgt de vurige punky rocker Heaven’s Descent met een powerpop achtig refrein. Dagen Før is een gelikt Arena Rock nummer met gastvocalen van Stine Bramsen.

Daarna ragt Volbeat weer vol gas, stuiterend, verder met het woeste The Passenger. Door het twangende gitaargeluid klinkt het Cult-achtige Step Into Light ook surfachtig. Lasse’s Birgitta opent op een Twin Peaks-achtige donkere wijze om als broeierige logge rocker verder te gaan.

Domino is een heel bijzonder nummer waarin Volbeat ineens als een stevig galmende versie van The Cramps klinkt!

Opnieuw een voltreffer van Volbeat!

Tracks:
01. Temple Of Ekur
02. Wait A Minute My Girl
03. The Sacred Stones
04. Shotgun Blues
05. The Devil Rages On
06. Say No More
07. Heaven’s Descent
08. Dagen Før
09. The Passenger
10. Step Into Light
11. Becoming
12. Mindlock
13. Lasse’s Birgitta
14. Return To None
15. Domino
16. Shotgun Blues
17. Dagen Før
18. Don’t Tread On Me

Website: https://www.volbeat.dk/us/