Recensie: The Mick Schafer Band –  Back To The Blues

 

The Mick Schafer Band: Back To The Blues

The Mick Schafer Band – Back To The Blues
Format: CD / Label: Lightning In A Bottle Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Zanger-gitarist Mick Schafer komt uit Portland, Oregon en begon als kind in het kerkkoor met zingen. Op twintigjarige leeftijd vertrok Mick voor enige tijd naar Europa en speelde daar voornamelijk om zijn maaltijden bij elkaar te sprokkelen.

Eenmaal terug in de USA kwamen we Mick tegen als frontman van de rootsrock band Blackberry Jam. Daarna vond Mick het tijd om een eigen band op te richten en die bestaat momenteel, naast Mick (zang), uit Ken “Willie” Scandlyn (gitaar, ex-Shemekia Copeland), Jimi Bott (drums), Timmer Blakely (bas) en Tom Esch (fiddle), op hun nieuwe album aangevuld met Johnny Moore (drums) en Jason JT Thomas (gitaar).

Het nieuwe album is voornamelijk gevuld met zeer lome bluesy muziek, die behoorlijk broeierig klinkt.

Zoals de opener Over In The Corner, dat gaat over een tweetal verslaafde ouders (vrouwen en gin). Een heerlijk voortsjokkend bluesy nummer met de kreunende fiddle van Tom Esch en de Chris Isaaks-achtige galmende gitaar van Ken “Willie” Scandlyn, die zijn gitaar in de solo flink laat bijten.

Zijn schrijnende luie gitaar speelt ook een voorname rol in de lome bluesshuffle If I Win Blues. De sfeer blijft loom en broeierig in Virgin Mary en Rainbow.

In Husband Blues duikt een countrygeluid op met een bluesy ondertoon. Uiteraard is de pompende fiddle in dit nummer belangrijk naast de galmende gitaar. Astara klinkt dermate broeierig dat er haast een swampy sfeertje ontstaat.

Don’t Wanna B Judged is een pittig pompende bluesshuffle en de afsluiter Rich Boy is een lui funky nummer met de vlammende fiddle van Tom Esch en de priemende gitaar van Ken “Willie” Scandlyn.

Al met al is hier sprake van een zeer aangenaam, lui, bluesy album.

Tracks:
01. Over In The Corner
02. If I Win Blues
03. Virgin Mary
04. Rainbow
05. Husband Blues
06. Astara
07. She Woke Up
08. Don’t Wanna B Judged
09. Rich Boy

Website: https://www.mickschafer.com/