Vitesse – Live At Rockpalast (1979) (Live Cologne)
Format: LP – CD & DVD / Label: MIG
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

‘Ons eigen’ Vitesse is een band die met recht een doorgangshuis voor muzikanten mag worden genoemd, een muzikale duiventil zoals u wilt. Enige constante in de 19-jarige geschiedenis was oprichter/drummer/zanger Herman van Boeyen, die met heel wat mannen van naam en faam werkte, zelfs nog een jaartje met Herman Brood.

De Wikipedia-pagina verschaft inzicht in de vele wisselingen die Vitesse doormaakte. De groep speelde het vaderlandse popcircuit plat en was ook bij onze zuiderburen een graag geziene gast, zoals blijkt uit het feit dat het kwartet begin 1979 mocht opdraven voor een registratie voor het roemruchte popprogramma Rockpalast.

Dat kwartet, wellicht de meest talentvolle line-up uit de bandhistorie, bestond naast Van Boeijen uit bassist Toeroe Leerdam, zanger/gitarist Jan van der Meij en gitarist Rudy de Queljoe.

Op 3 januari 1979 maakten de heren hun opwachting in de WDR Studio-L in Keulen om daar uit te pakken met een dwarsdoorsnede van hun tot dat ogenblik verschenen lp’s ‘Vitesse’ (1975), ‘Rendez-Vous’ (1976) en ‘Out In The Country’ (1978).

Dat houdt in dat hun succesvolle hits als Rosalyn en Good Lookin’ op dit live-document ontbreken, wat het luistergenot er echter niet minder op maakt door livefavorieten als Dirty Business, Out In The Country, de magnifieke ballad Whole Lot Of Travellin’, Love Is The Answer, Springtime Confusion, Running And Hiding, Heartbreaker en de eerste hit Rock ‘N’ Roll Band, meestal vrij korte, energieke poprocksongs, soms gelardeerd met lichte funkinvloeden, een stijl waarin men uitblonk. Wel tenenkrommend zijn sommige aankondigingen van de heren.

Fijn dat Vitesse niet vergeten is want in februari 2019 verscheen er een cd met nooit uitgebrachte opnames, ‘From The Stable (The Lost Tapes)’, toevallig opgenomen in dezelfde bezetting als tijdens de Rockpalast-sessie.

Tracklist:
01 First Train Home
02 Mumbo Jumbo
03 Screwed, Blewed And Tattooed
04 Dirty Business
05 Midnight Oil
06 Sweet Dreams
07 Game Of The Rice
08 We’ll Do The Music Tonight
09 Last Boat (From Ambon)
10 Out In The Country
11 Bass Solo
12 Whole Lot Of Travellin’
13 Love Is The Answer
14 Springtime Confusion
15 You Can’t Beat Me
16 Goin’ Down
17 Larry
18 Call Me When Your Love Is Gone
19 Rollin’ Through The Midnight Rain
20 Running And Hiding
21 Do You Wanna Dance
22 Rock ‘N’ Roll Band
23 Heartbreaker
24 Split