Dave Porter – The Soul Project
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Maak kennis met multi-instrumentalist, maar vooral gitarist en zanger, Dave Porter. En dan hebben we het niet over de legendarische songwriter, die samen met Isaac Hayes, onnoemelijk vele soulklassiekers schreef.

Wel blijkt uit dit derde album van Dave Porter zijn grote liefde voor de soul want hij brengt op dit album een eerbetoon aan de soul uit de jaren ’60 en ’70.

Zo is de opener van het album, Hand-Me-Down, overduidelijk geinsprireerd door “The Tracks Of My Tears” van Smokey Robinson & te Miracles. Dus hebben we hier te maken met sprankelende Motown soul waarin Dave’s fluwelen stemgeluid prima past.
Met Baby, It’s You gaat Dave meer richting het werk van the Impressions in een al even sprankelend soulnummer, voorzien van Dave’s rauwe bluesgitaar en de soulvolle Hammond B3 van Dane Bryant.
De stuwende soulswinger Sweet Thing deed mij aan het vrolijke soulgeluid van the Commitments denken.
Het geluid in het instrumentale Faux Sco is broeierig en funky met een groovend Booker T orgel en priemend Steve Cropper-achtig gitaarspel, dat in de solo ook nog eens behoorlijk bluesy klinkt.
Natuurlijk hoort er op een album als deze ook een soulballad! En Lord, Please Forgive Me klinkt heerlijk als een hemelse mix van het geluid van the Impressions en Smokey Robinson & the Miracles.
Ook de blues komt in een soulblues vorm ook ruim aan bod zoals in het romige Just Enjoy The Ride met vurig schurende gitaarwerk en soepele funkgrooves. Ook in het deinende I’m Lost Without You zit flink wat (soul)blues.
Het instrumentale It’s A Vibe Thing doet zijn titel alle eer aan want er is een sprankelende vibrafoon te horen waardoor er al gauw herinneringen aan Roy Ayers naar boven komen. De cover van het Beatles nummer Let It Be had van mij achterwege mogen blijven. Ondanks een rauw brullende gitaarsolo blijft dit nummer misplaatst aandoen.
Dat wordt echter weer helemaal goed gemaakt door de afsluiter Everything Is Gonna Be Everything, een pompende, stevige, bluesshuffle waarin Freddie King’s “Hideaway” van grote invloed lijkt te zijn geweest.

Dit derde album van Dave Porter is een heerlijk soulvol album geworden waarin de bluesliefhebbers ook volop aan hun trekken kunnen komen.

Tracklist:
01. Hand-Me-Down
02. Baby, It’s You
03. Sweet Thing
04. Faux Sco
05. Lord, Please Forgive Me
06. Just Enjoy The Ride
07. It’s A Vibe Thing
08. Let It Be
09. I’m Lost Without You
10. Everything Is Gonna Be Everything

Website: Dave Porter