Cowboy Junkies – Ghosts
Format: Digital / Label: Latent Recordings
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

In deze vreemde tijd van Covid 19 en het bijhorende social distancing valt er gelukkig ook nog goed nieuws te melden. Dit gloednieuwe album van de Canadese band Cowboy Junkies verscheen versneld digitaal.

Een van de gevolgen van het virus is dat de fysieke productie van platen stilligt. Om de fans een hart onder de riem te steken is er voor gekozen om het nu uit te brengen via de verschillende streamingdiensten, een release op vinyl volgt later; op de website van de band wordt specifiek vermeldt dat er geen cd versie van het album komt.

Als je zou kunnen doorbreken op basis van talent, dan waren Cowboy Junkies, een van de groten der aarde. Echter bevinden zij zich al sinds de start van hun carrière in de schemerzone van relatieve onbekendheid maar het wel hebben van 5 sterren recensies. Hun muziek laat zich het beste omschrijven als verstilde blues die wordt opgevuld met heftige gitaar erupties. Oftewel de muziek van Nick Drake aangevuld met het gitaarwerk van Neil Young. Waarmee de liedjes iets krijgen als de zee die wordt afgebeeld op de albumhoes. Als kleine golfbewegingen wordt je langzaam ondergedompeld in een eigen universum.

In de zomer van 2018 bracht de band het album ‘All That Reckoning’ uit. Twee maanden later overleed de moeder van Margot, Michael en Peter Timmins; oprichters van de band.

Tijdens de tournee van dat jaar werkte ze aan nieuwe materiaal om zo hun verdriet te verwerken. Hun plan was om de nieuwe liedjes toe te voegen aan ‘All That Reckoning’ om zo een dubbel album te creëren. Zoals al genoemde lukte dit niet door de huidige pandemie.
Al blijkt dit album heel goed op eigen benen te kunnen staan. ‘Ghosts’ laat zich luisteren als een meditatie over rouwverwerking en verdriet. Een collectie van wat haast omschreven moet worden als bescheiden liedjes. Het vergt actief luisteren om diep door te dringen in de muziek. Eenmaal binnengetreden in deze muzikale wereld drijft de melancholie en pijn door je heen. Dan nestelen de liedjes zich in je hoofd. Met iedere keer luisteren ontwaar je meer details die heel subtiel verstopt zitten in de muziek. Door het golvende karakter wordt er iedere keer een nieuw geheim prijsgegeven.    

Aan een carrière van louter hoogtepunten voegt Cowboy Junkies op haar eigen unieke manier een nieuwe hoofdstuk toe. Waarvan je meteen weet laaiende recensies maar ze blijven onbekend bij het grote publiek. Onrechtvaardigheid blijkt troef in de muziekwereld. Jammer! De band blijft het verborgen pareltje uit de popgeschiedenis.  

Tracklist:
01. Desire Lines
02. Breathing
03. Grace Descends
04. (You Don’t Get To) Do It Again
05. The Possesed
06. Misery
07. This Dog Barks
08. Ornette Coleman

Website: Cowboy Junkies