Elder – Omens
Format: CD – 2LP (bronze-azure) – Digital  / Label: Armageddon/Stickman Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ik kan mij de opwinding nog herinneren, die door mijn lijf trok toen ik als jongeling, met de koptelefoon op, voor het eerst kennis maakte met de progrock klanken van 70’s bands als Yes, Rush en Pink Floyd. Ik bleef de albums van die bands maar draaien en kwam bij elke draaibeurt weer nieuwe dingen tegen. Die muziek had zoveel avontuur en zat vol met de meest ingenieuze breaks.

En dezelfde opwinding trok wederom door mijn lijf toen ik het vijfde album van de Berlijnse band Elder (via de koptelefoon) beluisterde.

Deze band werd in 2008 opgericht en bestaat momenteel uit Nicholas Di Salvo (gitaar, zang, keyboards), Michael Risberg (gitaar, keyboards), Jack Donovan (bas) en Greg Edert (drums) met op dit album Fabio Cuomo als gast op de keyboards.

Peter Deimel, bekend van zijn werk bij bands als dEUS en Motorpsycho, was de engineer op dit album.

Elder houdt zich dus bezig met progrock waarin invloeden van de eerder vermelde legendarische progbands zeer duidelijk aanwezig is met een modern, bij vlagen, loodzwaar geluid.

Een goed voorbeeld is de opener van het album, het bijna elf minuten lange, Omens. Dat nummer begint met een bubbelende synthesizer waarna een stevig riffend nummer begint met alle ruimte voor zowel wijds uitwaaierend psychedelisch gitaarwerk als meedogenloze massieve riffs, vol met ingenieuze breaks en Chris Squire (Yes)-achtig baswerk.
Het Yes geluid is ook zeer aanwezig in het loom zoemende en massieve In Procession, dat opent met schurend gitaarspel. Ook het meer rockende geluid van Rush is duidelijk aanwezig.
Na een breekbaar psychedelisch begin, met een zwevende gitaar en zacht knorrende synthesizer, volgt Halcyon als een stevig fuzzend progrock nummer in de beste Rush traditie.
Yes is weer overduidelijk aanwezig in Embers dat transformeert van een zwevend sfeervol nummer naar een hoekig, hard hakkend nummer. Een zeer indrukwekkend old school prognummer.
De aflsuiter van het album One Light Retreating begint met sfeervol, breekbaar gitaargetokkel waarna zeer logge massieve riffs alles wat op hun weg komt verpulveren om ruimte te maken voor een Rush-achtige pompende rocker.

Ik ben zeer onder de indruk van dit album van Elder en ga hem gewoon nog een keer opzetten om weer nieuwe dingen tegen te ontdekken.

Tracklist:
01. Omens
02. In Procession
03. Halcyon
04. Embers
05. One Light Retreating

Website: Omens