Virtual Time – Pictures
Format: vinyl LP / Label: Go Down Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

De Italiaanse band Virtual Time, uit Bassano del Grappa, houdt van Britse post-punk, progrock, Classic Rock en van the Arctic Monkeys. Dat is na beluistering van deze LP wel zeer goed te horen. Het mooie is dat de band niet klinkt als een veredelde coverband maar al die eerdergenoemde invloeden op een vernunftige wijze verwerkt in een eigen stijl zodat er een verrassend eigen geluid ontstaat.

Deze vinyl LP is gevuld met een selectie uit de 5 CD box “Pictures”. Een box met de albums ‘From The Roots To A Folded Sky’ (2018), ‘Animal Regression’ (2018), ‘A-go-gi-ca’ (2019), ‘The Circle’ (2019) en ‘Live Pictures’ (2019).

De band bestaat uit zanger Filippo Lorenzo Mocelin, gitarist Luca Gazzola, bassist Marco Pivato en drummer Alessandro Meneghini.

Het album begint met Charmed, een broeierig hoekig groovend nummer waarin een flink Brits post-punk geluid zit waarbij je richting Echo & the Bunnymen of the Sound moet denken en dan voorzien van een donker, rauw aanzwellend geluid. Hetzelfde geluid kom je later op de LP tegen in Falling Away.
Vervolgens klinken in Just You melancholieke klanken met voorzichtige Classic Rock (Pink Floyd, Led Zeppelin, Jimi Hendrix) invloeden. Het resultaat is een broeierig nummer met hard en rauw Hendrix-achtig gitaarwerk.
In het stuwend bonkende Beyond The Sun gaat de band meer de folkie kant van bijvoorbeeld Big Country op. Een gepassioneerde rocker met een vol majestueus geluid.
Met High Class Woman zitten we ineens in de Arctic Monkeys hoek maar dan met Robert Plant-achtige zang en harde lompe funky Zeppelin riffs. En dat levert een zeer aanstekelijk geluid op! In Heaven Is Asking worden schurende funky gitaarriffs afgewisseld met een sprankelend Arctic Monkeys geluid.
Heb je je wel eens voorgesteld hoe the Spin Doctors zouden klinken als ze Robert Plant als zanger zouden hebben? Nou, als in The Advcentures Of Funky Boy dus! Een harde funky groover voorzien van dromerige psychedelische elementen.
Ook I See The Moonlight heeft het lompe funky geluid van Led Zeppelin waarin de hoge stem van Filippo Lorenzo Mocelin natuurlijk prima uitkomt. Vervolgens is Nowhere Land een zonnig sprankelend popnummer waarin het Arctic Monkeys geluid weer opduikt.
S
he begint met donkere aanzwellende synthesizerklanken om daarna als een licht psychedelisch nummer door te gaan met een verpletterend harde fuzzgitaar en een geluid dat als een huwelijk van Pink Floyd en the Stranglers klinkt (!)
Na een sfeervol begin barst de afsluiter Distant Shores uiteindelijk los in een hard Britrock nummer.

Deze LP is een prima introductie voor het avontuurlijke geluid van Virtual Time. Nu snel op zoek naar die vijf albums (of de CD box natuurlijk)!

Tracklist:
01. Charmed
02. Just You
03. Beyond The Sun
04. High Class Woman
05. Heaven Is Asking
06. The Adventures Of Funky Boy
07. I See The Moonlight
08. Nowhere Land
09. Falling Away
10. She
11. Distant Shores

Website: Virtual Time