Babylon Berlin – Original Television Soundtrack, Vol. II
Format: CD – Digital / Label: BMG / X Film Creative Pool Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Babylon Berlin is een Duitse serie, die nog niet op de Nederlandse TV te zien is. De serie is gesitueerd in de Duitse Weimark republiek van 1929 en gaat over de avonturen van de Duitse politie-inspecteur Gereon Rath, die zich bezighoudt met allerlei duistere zaken.

De serie ging van start in 2017 en is inmiddels aan het derde seizoen toe. De sfeer in de serie is vaak vergeleken met de rauwe sfeer van “Peaky Blinders”.

De zeer toepasselijke muziek van de serie werd gecomponeerd door regisseur Tom Tykwer en componist Johnny Klimek. Zij mengen op een prima manier de muziek uit de 20’s met hedendaags techno en ambient muziek. Dat is niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de muzikale achtergrond van de beide heren. Tom Tykwer is naast filmregisseur ook nog eens een muzikant, die in het verleden o.a. lid was van de band Pale 3 terwijl Johnny Klimek een componist, bassist en drummer is met een verleden in bands als the Nina Hagen Band en the Other Ones.

Het merendeel van de nummers op deze soundtrack is van hun hand. Daarvan springt de opener Wir Sind Uns Lang Verloren Gegangen er gelijk uit door de zang van de Poolse jazzzangeres Natalia Mateos, die dit nummer een rokerige jazzy nachtclub geluid geeft, vol met herinneringen aan het werk van Marlene Dietrich.
Am Tatort is daarna een electrojazz nummer, dat bol staat van de spanning. Met ruisende drums, warm bliepende electro, intieme piano en jazzy blazers. Naarmate het nummer vordert, neemt de bombast toe.
De zang van de Duitse actrice en avant-gardezangeres Meret Becker geeft Bis In Den Mondenschein weer een hoog Dietrich gehalte, terwijl ook het geluid van Edith Piaf om de hoek kijkt.
In Lotte Einsam worden de warme, melancholieke strijkers bijgestaan door naargeestig schurende electro. Ook in Bewegung gaat electro op sublieme wijze samen met de van spanning zinderende orkestratie terwijl het geluid in Neue Hetzjagd de stuwende drum ‘n’ bass kant opgaat.
Verrassend is de aanwezigheid van the Bryan Ferry Orchestra. Een bigband waarin de rol van Bryan Ferry “slechts” beperkt blijft tot de rol van arrangeur en producer. Dit orkest vertolt een tweetal Roxy Music klassiekers op een zeer verrassende wijze. Zowel Avalon als Love Is The Drug zijn haast niet meer terug te kennen doordat de nummers in een 20’s vaudeville/dixieland jasje gestoken zijn met een zeer authentiek geluid.
Dat geldt ook voor hun derde bijdrage, The Only Face.
Zanger-acteur Tim Fischer en bassist Oliver Potratz zijn verantwoordelijk voor Heut’ Nacht In Peru. Een dreigend bonkend nummer met jazzy mamboklanken verpakt in een donker Duits cabaretjazz jasje.
Raus Mit Den Männern van zangeres Claire Waldoff stamt uit de 20’s en is een ongepolijst fel cabaretjazz nummer. Pianist Martin Kraemer is solo te horen met het weergaloos swingende Gimme That Shimmy. Een onvervalst ragtime/vaudeville nummer.
Woods Of Birnam is een Duitse indie rockband, die tweemaal te horen is met het nummer Du Bist Alles. De eerste keer met accordeonist Tobias Morgenstern in een intieme breekbare versie en op eigen kracht in een dromerige, haast ambient-achtige versie.

Dit is echt zo’n soundtrack, die je ook zonder dat je de beelden ziet, kippenvel over je hele lichaam bezorgt. Een pracht album!

Tracklist:
01. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Wir Sind Uns Lang Verloren Gegangen
02. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Am Tatort
03. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Bis In Den Mondenschein
04. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Allein
05. The Bryan Ferry Orchestra: Avalon
06. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Alexanderplatz
07. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Lotte Einsam
08. Tim Fischer & Oliver Potratz: Heut’ Nacht In Peru
09. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Bewegung
10. Claire Waldoff: Raus Mit Den Männern
11. Johnny KLimek & Tom Tykwer: Neue Hetzjagd
12. The Bryan Ferry Orchestra: The Only Face
13. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Unterwelt
14. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Spuren
15. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Elsa Mechanik
16. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Der Drache
17. The Bryan Ferry Orchestra: Love Is The Drug
18. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Namenlos
19. Martin Kraemer: Gimme That Shimmy
20. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Schicksal
21. Johnny Klimek & Tom TYkwer: Tränen
22. Woods Of Birnam ft. Tobias Morgenstern: Du BIst Alles
23. Johnny Klimek & Tom Tykwer: Allein Reprise
24. Johnny Klimek & Tim Tykwer: Piano
25. Woods Of Birnam:Du BIst Alles

Website: Tom Tykwer