Leif de Leeuw Band –  Where We’re Heading
Format: CD – LP – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Leif de Leeuw (17 februari 1995 Amersfoort), raakt al heel jong bezeten van de gitaar. In 2009 en in 2013 wint hij de Sena Young Talent Guitar Award en in 2016 wordt hij door de lezers van ‘Gitarist’ uitgeroepen tot beste blues(rock) gitarist van de Benelux. In 2014 wint hij met de door hem opgerichte Leif de Leeuw Band de Dutch Blues Challenge. In 2015 wordt de Leif de Leeuw Band door de European Blues Awards uitgeroepen tot ‘Best band 2015’.
De lezers van ‘Gitarist’ hebben zeer recent Leif de Leeuw gekozen tot Gitarist van het jaar Benelux (2020) en ook voor de vijfde keer op rij als eerste in de categorie blues(rock) gitarist. 

De muziek van de zeskoppige Leif de Leeuw Band wordt gekenmerkt door dampende en snijdende gitaarriffs. De twee drummers voegen een extra groovy dimensie toe aan hun Southern rocksound in de beste traditie van Little Feat, The Allman Brothers Band en Derek and the Dominos.
In 2017 staat de Leif de Leeuw Band in de Boerderij in Zoetermeer in het voorprogramma van Devon Allman, zoon van de legendarische Gregg Allman. In 2018 toert de band als ‘Leif de Leeuw Band plays Allman Brothers Band. Deze toer is zo’n succes dat de band in juni 2019 besluit om de studio in te duiken en een album met louter songs van The Allman Brothers op te nemen. Deze opnamen verschijnen in oktober 2019 op een dubbelalbum.

Op 28 februari is de release van ‘Where We’re Heading’ uit, het nieuwe album van Leif de Leeuw Band.

Het album opent met Baby James, een gitaarintro van een kleine minuut en met de groovy midtempo bluesrocker James, met gitaren en keys, is de toon gezet. Playing In A Band is een echt bandnummer, de titel dekt dus de lading. Melodieuze Allman Brothers achtige gitaarsolo’s, keys, drums en fraai basspel in het rustige intermezzo.
Adembenemend intens gitaarwerk is daarna te horen in de stevige bluesballad Do Me Wrong. Invloeden van Little Feat zijn er in Running, een prachtige ingetogen song, mooi gezongen en met fraaie gitaarsolo’s.
Vlammende gitaren, bas en drums maken een feest van de funky instrumental Funky Gumbo. Het titelnummer Where We’re Heading kent meerdere tempowisselingen van heavy naar ingetogen, van subtiel naar vlammend gitaarwerk, een prominente bas en een wervelende orgelsolo.
In het funky All You Do improviseren de bandleden achter een wal van orgeltonen. Drive On is Southern bluesrock in de beste Allman Brothers traditie.
Het sluitstuk, de instrumental The Gipsy Flies, is een soort jamsessie met een jazzy keysolo en melodieuze gitaren.

Conclusie:
Met ‘Where We’re Heading’ heeft Leif de Leeuw Band ons weer op een topalbum getrakteerd. 

Tracks:
01. Baby James
02. James
03. Playing In A Band
04. Do Me wrong
05. Running
06. Funky Gumbo
07. Where We’re Heading
08. All You Do
09. Drive On
10. The Gipsy Flies

Line-up
Leif de Leeuw – gitaar
Sem Jansen – gitaar, zang
Tim Koning – drums
Joram Bemelmans – drums
Jelte Noordveld – keys
Boris Oud – bas

Website: Leif De Leeuw Band

VRIJDAG RELEASE SHOW ‘WHERE WE’RE HEADING’
Aanstaande vrijdag is het dan echt zover, dan gaan we onze nieuwe plaat releasen in Boerderij Cultuurpodium. We hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt aan deze plaat en kunnen niet wachten om te horen wat jullie ervan vinden. Voor het hele verhaal, check onze promo film hier!
En koop je tickets voor vrijdag alvast hier: https://cultuurpodiumboerderij.nl/programma/leif-de-leeuw/

Where We’re Heading NL tour!:
28 februari – Boerderij, Zoetermeer (release party)
08 maart – Het Poorterhoes, Groningen
28 maart – VANSLAG, Borger
04 april – Cacaofabriek, Helmond
12 april – 10th Blues Rock festival ‘Oppe Ruiver’, Reuver
17 april – Bibelot, Dordrecht
18 april – Voorjaarsblues 2020 in zaal Wieleman, Westervoort
19 april – Poppodium Iduna, Drachten
08 mei – De Peppel, Zeist
09 mei – De Pul, Uden