Recensie: Various Artists – Where’s The Money Honey?

 

Various Artists - Where’s The Money, Honey A Compendium Of Blues Songs Celebrating Money Or The Lack Off

Various Artists – Where’s The Money Honey?
A Compendium Of Blues Songs Celebrating Money or The Lack Off

Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Geld!!! De één heeft er teveel van, de ander te weinig en een ander is tevreden met wat hij heeft. Geld is ook een onderwerp waar in de blues veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Zoals je kan horen in de dertig nummers op deze Jasmine Records verzamelaar. De thema’s op dit album zijn het tekort aan geld met alle consequenties en hebberige vrouwen.

Vertolkt door een aantal grootheden uit de blues en aantal obscure artiesten. Alle nummers op dit album stammen uit de periode tussen 1949 en 1957.

Het tekort aan geld komt aan bod in Ivory Joe Hunter’s High Cost, Low Pay Blues een shuffle met stuwende blazers.

Ook het Charles Norris Trio heeft te weinig geld in de jazzy zachte shuffle Money’s Gettin’ Cheaper, dat met zijn weldadige geluid aan Charles Brown doet denken. Brownie McGhee uit zijn geldproblemen in de luie bonkende boogie Dollar Bill met zijn rauwe doorleefde zang.

Geldproblemen bezorgen Sunnyland Slim Bad Times in een indringende slowblues.

J.B. Lenore (= J.B. Lenoir) en zijn Bayou Boys zitten diep in de schulden in Deep In Debt Blues en in het donker bonkende I Ain’t Got A Dime To My Name bekennen King Perry & His Pied Pipers dat ze compleet platzak zijn.

Hebberige vrouwen zorgen ook voor de nodige problemen op dit album. Zo heeft Johnny Young last van een Money Talking Woman in de gelijknamige mandolineblues. Ook Big Charley Bradix uit Dallas heeft daar last van in Dollar Diggin’ Woman.

John Lee Hooker is in de rauwe boogie How Can You Do It te horen met een klaagzang een vrouw die zijn salaris over de balk smijt. The Johnny Lewis Orchestra beklaagt zich in She’s Taking All My Money via een Elmore James-achtige rauwe boogie.

Where’s The Money, Honey wordt door een hebberige Chubby Newsome gezongen in een stuwende shuffle. Vivian Verson zingt een duet met Jimmy Smith in Payday Lover en ontpopt zich als een hebberige, ontevreden dame. Ook Varetta Dillard klinkt in de krachtige pompende shuffle Send Me Some Money als een hebberige bitch.

Sommige artiesten op dit album komen met een oplossing voor hun geldproblemen.

Zo denkt Eddie Mack er in Mercenary Papa over om zijn liefde tegen betaling aan te bieden. Roy Milton komt in Keep A Dollar In Your Pocket met een geheel andere oplossing. Zorg ervoor dat je altijd 1 Dollar in je zak hebt want “a dollar is your very best friend”.

Muddy Waters probeert via het gokken zijn problemen op te lossen in Train Fare Home Sonny Parker, een blues shouter uit Youngstown, Oklahoma, leest een hebberige dame eens flink de les in Money Ain’t Nothing.

Jimmy Rogers is van plan om zich eens flink te laten verwennen door welgestelde dames in Money, Marbles And Chalk. Little Richard komt met een wel erg simlpistische oplossing in de jumpblues Get Rich Quick .

Howlin’ Wolf blijkt behoorlijk nuchter met zijn oplossing Work For Your Money. En als de Wolf het zegt, dan kan je het maar beter geloven! Een ander nuchter advies van de Wolf is Hold Onto Your Money verpakt in een schroeiend pompende boogie.

Deze financiële klaagzangen hebben een heerlijk bluesalbum opgeleverd!

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Various Artists - Where’s The Money, Honey A Compendium Of Blues Songs Celebrating Money Or The Lack Off - back