Various Artists: The ‘Mojo’ Man Presents Popcorn Blues Party Vol. 2
Format: CD / Label: Koko-Mojo Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Na deel 1 uit de Popcorn Blues Party serie wagen we ons opnieuw op de dansvloer om ons helemaal aan de Popcorn over te geven. De Popcorn, een dansrage, die in de 60’s ineens in de Belgische discotheken opdook en waarbij gedanst werd op de wat langzamere nummers uit de blues en rhythm & blues maar waarbij ook alle ruimte was voor geluiden uit de easy listening en mambo.

Zoals we van het Koko-Mojo label gewend zijn staat ook deel 2 weer vol met zowel bekende als obscure blues en rhythm & bluesartiesten.

Om met de laatste groep te beginnen is de hoekig swingende rhythm & blues van Miss Lavelle White in Stop These Teardrops een mooi voorbeeld. Een nummer met een lekkere scheursax en de krachtige harde stem van deze zangeres uit Texas.
Little Joe Washington is een bluesgitarist en zanger uit Houston, Texas. Hij is te horen met Bossanova And Grits. Een bluesy bossa nova met messcherp priemend gitaarwerk én een dwarsfluit.
Sir Arthur werd geboren als Arthur Wright en zou later nog opduiken in bands als Afrique en the Wright Bros Flying Machine. Zijn Stop Cheating On Me is een luie bluesshuffle met lichte Johnny ‘Guitar” Watson invloeden.
Uit Albany, Georgia, is Big Jack Reynolds te horen met Made It Up In Your Mind, een mambo blues vol kletterende bongos en Jack’s rauwe harmonica.
Al even obscuur is zanger Piney Brown uit Birmingham, Alabama en zijn Sugar In My Tea (Cream In My Coffee), een broeierig wiegende shuffle met hard priemend gitaarwerk en mambo invloeden.
Charles Sheffield was een zanger uit Louisiana. Zijn single It’s Your Voodoo Working uit 1961 klinkt lekker soulvol met een behoorlijk “Fever” gehalte. Hidden Charm van Charles Clark is een Willuie Dixon productie uit 1958 en is een broeierige Chicago bluesshuffle.
Quick Sand van Doug Johnson & the Outlaws is een luie maar rauw klinkende instrumental. Ook boogie woogie komt aan bod bij Blind Johnny Davis en zijn Magic Carpet.
You Don’t Love Me van Willie Cobbs is een single uit 1960 met soulvolle zang en een “Spoonful”-achtige melodie. Voor mij totaal obscuur is Tommy Brown met Southern Women, een zinderend langzame shuffle. Peppermint Harris richt zich met Need Your Lovin’ uit 1955 op meer jazzy klinkende blues met doo wop-achtige zang.
Van bekendere artiesten mogen Bobby ‘Blue’ Bland met zijn spetterende bigband blues in 36-22-36, de instrumentale mamboblues van Albert Collins in Icy Blue, de messcherpe gitaar van Otis Rush in All Your Love en het funky I Can Tell van Bo Diddley zeker niet onvermeld blijven.

Ook deel 2 van de Popcorn reeks nodigt weer volop uit om de dansvloer op te gaan en je lui swingend aan de Popcorn over te geven!

Tracklist:
01. Albert King: Had You Told It Like It Was
02. Bobby ‘Blue’ Bland: 36-22-36
03. Miss Lavelle White: Stop These Teardrops
04. Ike Turner: She Made My Blood Run Cold
05. Little Joe Washington: Bossanova And Grits
06. Sir Arthur: Stop Cheating On Me
07. Albert Collins: Icy Blue
08. Big Jack Reynolds: Made It Up In Your Mind
09. Piney Brown: Sugar In My Tea (Cream In My Coffee)
10. Bo Diddley: Down Home Special
11. Louisiana Red: Sugar Hips
12. Charles Sheffield: It’s Your Voodoo Working
13. Charles Clark: Hidden Charm
14. Doug Johnson & the Outlaws: Quick Sand
15. Blind Johnny Davis: Magic Carpet
16. Nappy Brown: My Baby
17. Otis Rush & his Band: All Your Love
18. Willie Cobbs: You Don’t Love Me
19. Tommy Brown: Southern Women
20. Bo Diddley: I Can Tell
21. Peppermint Harris: Need Your Lovin’
22. Little Walter: Up The Line

Website: Koko-Mojo Records