Various Artists – The ‘Mojo’ Man Presents Popcorn Blues Party Vol. 1
Format: CD / Label: Koko-Mojo Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Ik ben de tel kwijt! Alweer komt het Koko-Mojo label met een onweerstaanbare verzamelaar vol met obscure en bekende blues en rhythm & blues artiesten!

En zoals we van ze gewend zijn staan ook de nummers op dit album in het teken van een bepaald thema. Dat thema is dit keer de “Popcorn”. En nee, dan bedoel ik niet het smakeloze bioscoopvoer of de lullige synthesizer hit van Hot Butter maar wel een dansrage die in het midden van de 60’er jaren ineens opdook in België en dan met name in discotheek The Popcorn.

Het danslustige publiek aldaar raakte ineens verslingerd aan langzame of mid-tempo nummers, die vaak uit de blues of de rhythm & blues afkomstig waren maar die net zo makkelijk uit genres als pop, Broadway nummers, lounge of Phil Spector meidengroepen geplukt werden.

Dan is het ook niet vreemd dat dit album gevuld is met lui deinende shuffles en mambo’s, afkomstig van artiesten waarvan je het in sommige gevallen niet verwacht zou hebben.

B.B. King opent het album met zijn vertrouwde kwaliteits bigband blues in Sixteen Tons. Gevolgd door de luie bluesshuffle Just One More Time van Johnny Copeland. Een nummer dat trouwens opzichtig veel op Little Walter’s “My Babe” lijkt.
Jody Williams is een artiest, die je twee keer tegenkomt op dit album. Eén keer gewoon als Jody Williams met de instrumentale bluesmambo Lucky Lou met zijn priemende “talking” gitaar en als Sugar Boy Williams in het rauwere Little Girl.
Zelfs John Lee Hooker waagt zich aan de Popcorn met Shake It Up And Go, een broeierige rauwe shuffle. Steppin’ Out van Memphis Slim is een overbekende luie jazzy instrumental met een heerlijke scheursax in de hoofdrol.
De Diddley beat van Bo Diddley is in She’s Fine, She’s Mine omgeturnd tot een zweterige luie jungleblues. Van de meer obscure artiesten is zanger Dennis Roberts uit New Mexico aanwezig met zijn loom voortschuifelende I Don’t Care waarin zijn krachtige bluesstem opvalt. Zanger-gitarist Jimmy Lee Robinson uit Chicago is te horen met het zwoel boppende Lonesome Travelin’.
Ricky Allen is een zanger uit Nashville die enigszins stijlbreuk levert met het garagerockachtige Cut You A-Loose, dat vergeleken met de rest van de nummers behoorlijk fel klinkt.
Zangeres Rose Mitchell bewijst in Baby Please Don’t Go een zeer krachtige zangeres te zijn in een heupwiegend bluesnummer. Van Howlin’ Wolf verwacht je nu niet direct dat hij in het Popcorn genre zou passen. Toch doet hij zich in de rauwe bluesmambo Going Back Home flink tegoed aan de popcorn en geniet daar hoorbaar, grommend, van.
Dat Johnny “Guitar” Watson in staat zou zijn om een geil, intiem nummer te produceren is voor mij geen verrassing. Zijn Wait A Minute Baby is van ouderwetse klasse! Jimmy Rogers is te horen in de luie broeierige Chicago bluesshuffe What Have I Done en Sonny Boy Williamson’s Help Me is en blijft een overbekende luie klassieker.
De titel van Freddy King’s Bossa Nova Watusi Twist klinkt precies zoals de titel al beloofd. Een echte Popcorn klassieker!

Ik hoop dat deze heerlijk lui swingende verzamelaar van het Koko-Mojo label gaat zorgen voor een opleving van de Popcorn dansrage. Ik zet mijn dansschoenen alvast klaar!

Tracklist:
01. B.B. King: Sixteen Tons
02. Johnny Copeland: Just One More Time
03. Jody Williams: Lucky Lou
04. John Lee Hooker: Shake It Up And Go
05. Memphis Slim: Steppin’ Out
06. Bo Diddley: She’s Fine, She’s Mine
07. Roy Gaines: Black Gal
08. Tabby Thomas: My Baby’s Got It
09. Dennis Roberts: I Don’t Care
10. Jerry McCain: Jet Stream
11. Sugar Boy Williams: Little Girl
12. Jimmy Lee Robinson: Lonesome Travelin’
13. Howlin’ Wolf: Going Back Home
14. Ricky Allen: Cut You A-Loose
15. Johnny “Guitar” Watson: Wait A Minute Baby
16. Clarence “Gatemouth” Brown: The Crocket
17. Jimmy Rogers: What Have I Done
18. Sonny Boy Williamson: Help Me
19. Freddy King: Bossa Nova Watusi Twist
20. Rose Mitchell: Baby Please Don’t Go
21. Otis Rush & his Band: Keep On Loving Me, Baby
22. Shakey Jake: Jake’s Cha Cha

Website: Koko-Mojo Records