Various Artists – The Marvelous Mrs. Maisel: Season 3 (Music From The Amazon Original Series)
Format: CD / Label: Amazon Content Service – UMG Recordings
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

“The Marvelou Mrs. Maisel” is een Amerikaanse TV serie, die speelt in de jaren ’50 en gaat over een huisvrouw, Mrs. Maisel (gespeeld door Rachel Brosnahan) die besluit om stand-up comedian te worden. De serie is inmiddels al aan seizoen 4 toe en nu pas is de soundtrack van het derde seizoen verschenen.

En uiteraard is die gevuld met muziek uit de 50’s. Vooral jazzy popmuziek. En ik zal gelijk maar bekennen dat ik een groot vooroordeel over de 50’er jaren popmuziek overboord heb gekieperd. Ik dacht altijd dat ALLE 50’s popmuziek ontzettend gepolijst en braaf was.

Dat is in veel gevallen natuurlijk ook zo en daar staat een aantal voorbeelden van op deze soundtrack. Zo is het nummer The Everlasting Hills Of Oklahoma van de country & western zanggroep the Sons Of The Pioneers kitsch in ultima forma! Ze klinken als brave jongens die netjes een keurig binnen de lijntjes gekleurde ballad zingen.
Ook Doris Day is een voorbeeld van kitscherige pop. Voor vele mannen was zij in de 50’s de ideale vrouw, die er leuk uitzag, lief was en erg braaf was. Zo klinkt haar cover van de klassieker Dream A Little Dream Of Me dan ook.

Toch werd ik ook een groot aantal keren verrast. Vooral de jazz-zangeressen maakten indruk op mij. Ik heb nooit geweten dat zij zo ontzettend zwoel klonken.
Neem nou zangeres en pianiste Blossom Dearie. Haar Manhattan is een intiem schuifelende jazzballad met zeer zwoele zang, die ongemerkt onder je huid kruipt. Dé ultieme erotische slijper. Ik ben in elk geval behoorlijk gesmolten.
Ook sexbom Julie London klinkt behoorlijk zwoel in de jazzklassieker Fly Me To The Moon, dat hier in een bossa nova jasje gehesen is. Ondanks het feit dat Till There Was You van Peggy Lee een cocktailjazz nummer is met een loom sambaballengevoel kroop ook Peggy bij mij onder mijn huid.
Helen Merrill bevestigt met Anything Goes nogmaals dat de jazz zangeressen op dit album allemaal ontzettend zwoel klinken. Kay Starr klinkt meer bluesy in de uitbundig tetterende bigband jazz van On A Slow Boat To China.
De wildeman van de 50’s jazz Louis Prima pompt ook de klassieker Pennies From Heaven op tot een Buona Sera-achtige swinger met hilarische scatzang.
Gene Kelly, Debbie Reynolds en Donald O’Connor waren de zingende en dansende sterren uit de klassieke film “Singin’ In The Rain”. Uit die film komt Good Morning waar je autmatisch vrolijk van wordt, of je nou wilt of niet.
Toch is het absolute hoogtepunt Feeling Good van Nina Simone dat nog altijd even indringend klinkt mede door de pompeus pompende blazers.

De muziek op deze soundtrack geeft een goed idee van hoe de serie eruitziet. Hopelijk zoen we dat ook in Nederland snel. Tot die tijd vermaak ik mij wel met mijn zwoele jazz -zangeressen!

Tracklist:
01. Shy Baldwin: One Less Angel
02. Blossom Dearie: Manhattan
03. Julie London: Fly Me To The Moon (In Other Words)
04. The Sons Of The Pioneers: The Everlasting Hills Of Oklahoma
05. Louis Prima: Pennies From Heaven – Remastered
06. Pedrito Martinez: Loco Amor
07. Peggy Lee: Till There Was You – Remastered
08. Gene Kelly, Debbie Reynolds & Desmond O’Connor: Good Morning
09. Helen Merrill: Anything Goes
10. Kay Starr: On A Slow Boat To China
11. The Silver Belles: Bottle Of Pop
12. Doris Day with Paul Weston & his Orchestra: Dream A Little Dream Of Me
13. Nina Simone: Feeling Good
14. Blossom Dearie: Love Is Here To Stay
15. Shy Baldwin: No ONe Has To Know