TAP The Ancestry Program – Tomorrow
Format: CD / Label: Just For Kicks Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Af en toe komt er een debuutalbum voorbij waarbij je denkt “Jemig! Deze band gaat groot worden!”. En dat is precies wat ik dacht na beluistering van het debuutalbum van de band TAP (The Ancestry Program)uit Munchen, Duitsland.

We hebben hier te maken met een progrockband, die op een zeer avontuurlijke wijze de “old school” prog van bands als Gentle Giant, King Crimson en Genesis mengt met de “new school” prog van bands als Porcupine Tree en Spock’s Beard.

De band bestaat uit Ben Knabe (zang), Mani Grubver (gitaar), Thomas Burlefinger (Keyboards) en Andy Lind (drums). Allemaal muzikanten die afkomstig zijn uit bands als Freaky Fuckin’ Weirdoz, Schizofrantic, Century’s Crime en Poison Ivy.

Vooral de invloed van Gentle Giant is hoorbaar op dit album. Met name de krachtige zang van Ben Knabe draagt hier aan bij.

Dat is goed te horen in Silver Laughter, dat begint als een zacht tikkend prognummer en zich daarna ontwikkelt tot een log en hard riffend nummer met een superzwaar basgeluid, sfeervolle keyboards, dwarse King Crimson-achtige gitaarriffs en donderedne drums.
In Pun Intended doet de zang aan Peter Gabriel denken. Het gaat hier om een progrock nummer met een reggae tik en een aangenaam popgeluid, dat verpletterd wordt door Ben Knaber, die het ineens op een “growlen” zet. Een zeer interessante combinatie!
Another Way To Fly is een funky hoekig pompend nummer met zwevend Pink Floyd-achtig gitaarwerk. Easy For Us gaat al even funky verder met iets symfonischer geluid totdat Ben het weer op een “growlen” zet.
Het intro van Tomorrow klinkt als een weldadige branding om vervolgens als een old school Genesis nummer verder te gaan. Ook het solowerk van Peter Gabriel is hier hoorbaar. Dit nummer is zó avontuurlijk dat je er zelfs industrial en Arabische invloeden in terug kan vinden.
Na de stevig pompend prog van More To This volgt het meest avontuurlijke nummer van het album, Tangerine Parties. Er komt echt van alles voorbij: funky metal, reggae, prog, vaudeville en Russiche “troika hier troika daar”  gezang.
Human Key ligt meer in het Spock’s Beard straatje. De blazerspartij zorgen ervoor dat dit nummer een Zappiaans geluid krijgt. In No Chorus No Home keert het Gentle Giant geluid weer terug. De band klinkt hier waanzinnig als The Joker (Batman).
Het album wordt afgesloten met het zacht golvende piano outro van Ship To Shore.

Ik ben behoorlijk onder de indruk van dit debuutalbum van TAP (The Ancestry Program)!

Tracklist:
01. Silver Intro
02. Silver Laughter
03. Pun Intended
04. Another Way To Fly
05. Easy For Us
06. Tomorrow
07. More To This
08. Tangerine Parties
09. Human Key
10. No Chorus No Home
11. Ship To Shore

Website: TAP The Ancestry Program – Tomorrow