Dé Blueskrant brengt album van Michael Dotson opnieuw uit.

 Naar aanleiding van zijn twee succesvolle tours in Europa in 2008 en het voorjaar 2009 nam Chicago Bluesgitarist en songwriter Michael Dotson een soloalbum op in Nederland tijdens zijn derde tour in  2010. Een album met louter eigen werk. Puur, rauw en direct waarmee Michael Dotson in de voetsporen treedt van zijn helden als, Muddy Waters, John Lee Hooker en Lightnin’ Hopkins, authentieker kan het niet. Michael Dotson herintroduceert de verzengende grofkorrelige, authentieke Chicagoblues op zijn album getiteld ‘A Fork In The Road’ en deed dat jaar een lange promotour door Europa.

Om het 10-jarig jubileum van dit album te vieren geeft Dé Blueskrant dit album opnieuw uit.

Een album met 11 authentieke bluessongs van een verhalende, gedreven, humoristische en uiterst begaafde bluesman.

Het album is te bestellen voor € 15,- [incl. verzending] via: info@deblueskrant.nl

MICHAEL DOTSON [usa]

Michael Dotson is geboren in 1957, jaren heeft Michael als ‘side”gitarist gespeeld in de chicago bluesscene en heeft nationaal en internationaal getoerd. Op dit moment woont Michael in Chigaco Illinois waar hij een aantal jaar geleden zijn eigen band heeft geformeerd waar mee hij in de afrondende fase zit van zijn nieuwste cd. De sound van dit album vat Michael op deze manier samen: Hard hitting electric Chicago blues with a traditional bent to it.

Voorafgaande aan dit is hij 6 jaar lang lid van Magic Slim & the Teardrops geweest, met deze line up won hij de vooraanstaande WC Handy Award, ”Best Band 2003”. Tijdens verschillende tours heeft Michael heel de U.S. gezien en op veel hoog aangeschreven blues festivals gespeeld zoals: San Fransisco Blues Festival, het King Biscuit Blues Festival en Missisipy Valley Blues festival. Meerdere malen heeft Michael met diverse line ups getoerd in Europa, Japan, Brazilie en samen gewerkt met o.a.: Jimmy Burns, Homesick James, Billy Boy Arnold, Big Jack Johnson, Big Time Sarah, Liz Manville Greeson en Willie Kent. Als sessie muzikant heeft hij meegewerkt aan cd opnames van o.a.: Magic Slim en Aron Burton.

Als tiener in de zeventiger jaren verschool Michael zich al stiekem in de groezelige bluesclubs van de Chigaco bluesscene. Toch waren zijn eerste instrumenten klarinet en saxofoon maar het blues vuurtje werd flink aangewakkerd tijdens het aanschouwen van een live concert van Muddy Waters en al gauw ruilde hij zijn blazers in voor de gitaar. (Michael was destijds 13 jaar)

Zwaar geïnspireerd door de blues die hij in zijn jonge jaren kreeg voorgeschoteld is het vanzelfsprekend dat zijn voorkeur uit gaat naar de grondtonen van de blues, gespeeld zoals bijvoorbeeld door: Otis Rush, Buddy Guy, Magic Slim en Junior Welch. Het kan natuurlijk geen toeval zijn dat Michael later zelf met veel van deze jeugdhelden het podium heeft mogen delen.

Al deze ervaringen zijn terug te horen op Michaels solo album: Lightnin’ in my pocket” uit 2006, waar naast traditionele blues ook swamp slide, originele swing en good old house rockin’ music te horen is. Zijn Album A Fork in The Road uit 2010 is werkelijk een parel binnen de authentieke blues.

Naast zijn solocarrière [die zich uitstrekt van Europa t/m Zuid-Amerika] is Michael Dotson tot 2020 vele jaren een vaste waarde geweest in Chicago’s langstlopende bluesband Mississippi Heat.

Pers citaten A Fork In The Road:
“Pure Chicago Blues van een grootmeester”
-Backstage Promotions

“De fantastische vooroorlogse sfeer blijft het hele album beheersen en daar zijn wij niet weinig blij om. Hoe meer je dit album gaat beluisteren hoe meer je het waarderen zal. Liefhebbers van Seasick Steve en Burnside zullen dit alleen maar kunnen beamen. Dit is een sterk staaltje vakmanschap.
-Rootstime BE

“Het past bij zijn verschijning van een zelfverzekerde bluesgitarist, wars van enige opsmuk. Zijn repertoire snijdt dwars door de historie van de Chicagoblues, met voortstuwende ritmes, lekkere boogies en af en toe een fijne shuffle. De solo’s zijn vaak rauw of juist slim uitgemeten. Dotson speelt daarnaast slide-gitaar in de traditie van illustere voorgangers als Elmore James of J.B. Hutto.”
– Platomania