Various Artists – The Descendants (Original Soundtrack)
Format: CD / Label: 20th Century Fox Film Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Hawaiiaanse muziek! Een soort muziek waar zelfs in world music kringen de wenkbrauwen vaak voor opgetrokken wordt. Meestal roept Hawaiianse muziek beelden van zwoel wiegende heupen, voorzien van rieten rokjes, op. En begrijp mij goed, aan dat beeld mankeert natuurlijk niets.

Maar er is meer Hawaiianse muziek dan de muziek die wij bijvoorbeeld in ons eigen land door onze vaderlandse nep-Hawaiianers the Kilima Hawaiians voorgeschoteld kregen.

Dat bewijst de soundtrack van de film The Descendant zeer overtuigend. Een film uit 2011 met George Clooney in één van de hoofdrollen.

De soundtrack is gelukkig opnieuw uitgebracht zodat we eens kennis kunnen maken met de betere Hawaiiaanse muziek. Gabby Pahinui speelt een grote rol op dit album. Liefhebbers van Ry Cooder kennen deze artiest uit zijn “Chicken Skin Music” periode. Gabby bespeelde de zogenaamde “slack-key gitaar”. Een gitaar met een open stemming, die al plukkend bespeeld werd.

Gabby laat in Ka Makani Ka’ili Aloha een zalig deinend nummer horen, dat even melancholisch klinkt als bijvoorbeeld de Tex Mex van een Freddy Fender, hetgeen ook veroorzaakt wordt door de indringende doorleefde zang van Gabby. Zijn zang klinkt, voor onze oren, apart stotend in het vrolijke en fris swingende Leahi.
In de dromerige Hawaï deiner He’eia kan je onmogelijk om het geluid van Ry Cooder heen terwijl Wai O Ke Aniani een lichtvoetig en vrolijk tropisch nummer is.
Van de overige artiesten springen het zeer sfeervolle akoestische gitaarduet van Keola Beamer & George Winston in Kalena Kai, de al even intieme gitaarinstrumental ‘Imi Aulá’Oe van Keola Beamer en Hi’ilawe, een breekbaar nummer van zanger Sonny Chillingworth er uit.
Het aantal fraaie gitaarminiatuurtjes is op dit album ook behoorlijk groot. Het folky Hawaiian Skies van Jeff Peterson, met een hoog Leo Kottke gehalte, Paka Ua van Ozzie Kotani & Daniel Ho, Hapuna Sunset van Charles Michael Brotman en vooral het super intieme Deep In An Ancient Forest van Makana.
Hartverwarmend zijn de twee afsluitende tracks van het album. Mom van Lena Machado, een weldadige heupwieger uit de 30’s en het bluesy Ka Mele Oku’u Puuwai – 78 rpm Version van de 20’s sterren Sol Hoopii’s Novelty Trio.

Laat deze soundtrack je vooroordelen over Hawaiiaanse muziek eens drastisch veranderen. Op deze soundtrack blijkt namelijk dat deze lekkerder is dan je verwachtte.

Tracklist:
01. Gabby Pahinui: Ka Makani Ka’ili Aloha
02. Keola Beamer & George Winston: Kalena Kai
03. Gabby Pahinui:Hi’Ilawe
04. Dennis & David Kamakahi: Uilili E
05. The Makaha Sons & Dennis Pavao: Ka Loke
06. Ray Kane: Auwe
07. Gabby Pahinui: Leahi
08. Jeff Peterson: Hawaiian Skies
09. Gabby Pahinui & the Sons Of Hawaii: He’eia
10. Keola Beamer: ‘Imi Aulá’Oe
11. Gabby Pahinui: Kaua’I Beauty
12. Sonny Chillingworth: Hi’ilawe
13. Gabby Pahinui: Wai O Ke Aniani
14. Ozzie Kotani & Daniel Ho: Paka Ua
15. Charles Michael Brotman: Hapuna Sunset
16. Makana: Deep In An Ancient Forest
17. Lena Machado: Mom
18. Sol Hoopii’s Novelty Trio: Ka Mele Oku’u Puuwai – 78 rpm Version

Website: Gabby Pahinui