Anneke van Giersbergen with Kamerata Zuid – Let The Light In
Format: CD – Digital / Label: Agua Recordings
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Anneke van Giersbergen heeft natuurlijk eigenlijk helemaal geen introductie nodig maar toch zal ik een kort overzicht geven van haar carrière tot nu toe. Vanaf 1994 tot 2007 was ze de zangeres van The Gathering en tourde met hun de hele wereld over.
Sinds haar vertrek heeft ze aan vele verschillende projecten meegewerkt en richtte ze samen met
Arjen Lucassen (bekend van Ayreon) The Gentle Storm op en later de band VUUR, allemaal naast haar solowerk.

Kamerata Zuid is op één januari 2016 opgericht door dirigent Frank Adams en muziekliefhebber Niels Verweij. Het motto van Kamerata Zuid is ‘Kamerata Zuid speelt met klassiek’ en met dat in gedachten gaan ze met verschillende artiesten muzikale samenwerkingen aan. Eerder werkte ze al samen met onder andere Jett Rebel en de Memphis Maniacs. Het orkest bestaat uit twintig strijkers en een percussionist maar zoeken altijd naar de perfecte mix waardoor niet alle eenentwintig leden altijd meespelen.

Eind vorig jaar speelden Anneke van Giersbergen en Kamerata Zuid in totaal zeven shows in het zuiden van ons land. Samen besloten ze alle zeven shows op te nemen zodat ze voor deze release de beste uitvoeringen konden uitkiezen.

Het concert begint met een stukje klassiek Elegy in G Major. Na Elegy in G Major komt van Giersbergen het podium opgelopen. Ze begint met een opmerkelijke keuze voor haar eerste nummer.
Waar Ben Ik Meneer nam van Giersbergen in 2011 op samen met drummer Martijn Bosman als onderdeel van een educatief project voor kinderen, uitgebracht op cd als ‘De Beer Die Geen Beer Was’. Waar Ben Ik Meneer krijgt op deze release een prachtige versie en is de eerste verrassing van dit album.
Mental Jungle toont een meer bekendere kant van van Giersbergen. Het nummer komt van haar tweede solo album, ‘Drive’, uit 2013. Mental Jungle is een mooie combinatie van metal en klassiek.
Na een instrumentaal klassiek nummer, een Nederlandstalig nummer voor kinderen en een Engelstalig metal nummer krijgen we nu een Duitstalig opera nummer.
Met Heute Nacht Oder Nie laat van Giersbergen horen dat ze alles aan kan met haar krachtige zangstem. Circles komt van het eerste solo album van van Giersbergen, ‘Everything Is Changing’ uit 2012, en is het meest persoonlijke nummer van deze release, wederom schitterend gebracht door van Giersbergen en Kamerata Zuid.
Met Bist Du Bei Mir gaan we weer even terug naar een Duitstalige opera om daarna meteen weer terug te gaan naar het tweede nummer van het ‘Everything Is Changing’ album met Stay.
Na Stay krijgen we de tweede grote verrassing van deze release, het titelnummer Let The Light In geschreven door van Giersbergen en de Nederlandse componist Anthony Fiumara. Let the Light In is een geweldige modern klassiek nummer, prachtig gezongen door van Giersbergen. Somewhere is een nummer van Within Temptation van het ‘The Silent Force’ album uit 2004. Deze versie van Somewhere komt echter van het ‘Black Symphony’ album uit 2008. Op de live release ‘Black Symphony’ werd Within Temptation bijgestaan door het Metropole Orkest en zong van Giersbergen, als speciale gast, mee op het nummer Somewhere. Op Let The Light In doet ze dit nog even dunnetjes over.

Na Somewhere komt het nummer Wonder van Agua de Annique’s tweede studio album ‘In Your Room’. Agua de Annique’s was het eerste solo project van Anneke van Giersbergen nadat ze in 2007 The Gathering verliet.
Agua de Annique heeft in totaal twee albums, en ging in 2011 uit elkaar. Een jaar later kwam het, al eerder besproken, eerste solo album van van Giersbergen uit.
Van Giersbergen heeft intussen al in drie verschillende talen gezongen maar dat stoort totaal niet, zelfs niet als ze na Wonder opeens overgaat in het Italiaans met O Del Mio Dolce Ardor. Dit opera nummer past ook perfect tussen de metal nummers mede door Kamerata Zuid die elk nummer fantastisch weet te vertolken.
Van een Italiaanse opera gaan we naar de muziek van Ayreon, een project waar Anneke meerdere keren aan mee heeft gewerkt. Valley of the Queens is één van de nummers die van Giersbergen op het ‘Into the Electric Castle’ album uit 1998 zong. Op ‘Let The Light In’ brengt ze een prachtige versie van dit nummer waar je stil van wordt. Het concert wordt afgesloten met She van van Giersbergen’s laatste solo album.

Kortom: Een prachtige release die metal en klassiek erg mooi samenbrengt. Van Giersbergen heeft dit al eerder gedaan maar dit keer ligt de nadruk op haar werk na The Gathering.

Tracklist:
01. Elegy in G Major
02. Waar Ben Ik Meneer
03. Mental Jungle
04. Heute Nacht Oder Nie
05. Circles
06. Bist Du Bei Mir
07. Stay
08. Let the Light In
09. Somewhere
10. Wonder
11. O Del Mio Dolce Ardor
12. Valley of the Queens
13. She

Website:
Anneke van Giersbergen
Kamerata Zuid