Original Soundtrack – Words On Bathroom Walls
Format: CD / Label: Disruptor – Columbia Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Dat je als “serieuze” muziekliefhebber absoluut niet bang hoeft te zijn voor electro bewijst dit soundtrack akbum voor de film Words On Bathroom Walls. Een film, die gebaseerd is op een roman van Julia Walton en die geregisseerd is door Thor Freudentahl.

De film, met hoofdrollen voor Andy Garcia en Charlie Plummer, handelt over een tiener, die wanhopige pogingen doet om zijn geestesziekte voor de buitenwereld te verbergen en dan verliefd wordt!

De muziek voor de soundtrack is verzorgd door het Amerikaanse DJ duo the Chainsmokers uit New York. Een duo dat voorheen vooral in de electro dancewereld actief was en een wereldhit scoorde met “Closer” en dat samenwerkte met Coldplay op hun single “Something Just Like This”.

Andrew Tagger en Alex Pall zorgen, samen met toetsenist Andrew Hollander en drummer Matt McGuire voor een zeer sfeervol album, dat gevuld is met warme maar ook donkere keyboards.

Zo opent het album met mysterieuze synthesizerklanken in Opening Titles. Het nummer valt het beste als dark ambient te omschrijven. Nadat zachte pianoklanken zich in het nummer voegen ontstaat een heerlijk ontspannen rustgevend nummer.
Gevolgd door de donker aanzwellende soundscapes van My First Psychotic Break met een naderend onweer op de achtergrond. In Fire On The Nun hoor je een desolate “Popcorn” achtige synthesizer in een percussief electronummer, vermengd met zwevende ambientklanken.
Meeting Maya is een betoverend mooie georkestreerde interlude waarin de electro samengaat met een twangende gitaar. Dat geluid wordt voortgezet in Competition met iets meer nadruk op het ritme.
Zodra the Chainsmokers zich zonder Andrew Hollander presenteren krijg je pure electropop te horen, met zang. Zoals in het aanstekelijke sprankelende Push My Luck, dat zomaar eens een hit zou kunnen worden. Dat geldt ook voor Somebody terwijl If Walls Could Talk een ontroerende intieme pianoballad is.
Van de instrumentale nummers springen First Kiss met zijn weldadige Alphaville geluid, het veel sombere dark ambient nummer Nothing Was Designed To Work en het hemels zwevende Adam’s Speech Part 2 er uit.

De muziek van deze soundtrack belooft veel goeds voor de film. Electro kan dus mooi, intiem en ontroerend zijn!

Tracklist:
01. Opening Titles
02. My First Psychotic Break
03. Quest For A Cure
04. Fire On The Nun
05. First Day
06. Meeting Maya
07. Competition
08. Searching For Maya
09. I Can’t Lose It All
10. No More Pills
11. First Kiss
12. Nothing Was Designed To Work
13. Push My Luck
14. Somebody
15. Prom Hallucinations
16. If Walls Could Talk
17. Letter
18. Adam’s Speech Part 2
19. The Kiss

Website: the Chainsmokers