Various Artists – The Best Of Don-Ray Records
Format: CD – Digital / Label: Numero Group Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Het beluisteren van een album vol met zeer obscure artiesten is te vergelijken met het openen van een schatkist, in de hoop een aantal parels aan te treffen. En op deze verzamelaar met een aantal artiesten van het obscure Don-Ray label uit de USA vind je inderdaad een aantal parels.

Don-Ray Records was een label uit Phoenx, Ariozona, dat gespecialiseerd was in rockabilly en country. Het label werd vanuit Maricopa County geleid door Don “Ray” Bennett in de periode van 1960 tot en met 1965.

De artiesten op dit album zijn dermate obscuur dat er totaal geen informatie over te vinden is. Slechts in het geval van Alvie Self is er sprake van een enigszins bekende artiest. Hij was tenslotte de enige artiest die buiten de grenzen van Arizona een beetje bekend was.
Zijn Let’s Go Wild behoort ook gelijk tot de parels op dit album. Een luchtig boppend rockabilly nummer met een galmende twanggitaar in een Eddie Cochran/Ronnie Self-achtige stijl.
De andere twee nummers van Alvie Self zijn het “Three Steps To Heaven”-achtige Young Singer en de instrumentale, stuwende rockabilly van Traveler waarin het gitaarspel aan Hank B. Marvin doet denken.
Dave Curtis is totaal onbekend. Zijn Cold Grey Dawn is een langzaam deinende rockabilly ballad in een Roy Orbison-achtige stijl met de warme, donkere stem van Dave en het sprankelende gitaarwerk als pluspunten.
Don Armstrong & the Strangers leveren een Biuddy Holly-achtig nummer af met Tough Luck. Compleet met hikkende zang en een spetterende gitaarsolo.
Don Armstrong is even later solo te horen met Betty Jo. Een uiterst keurige ballad met een “St. James Infirmary”-achtig geluid. The Floresents zijn met twee nummers aanwezig. Pharaoh’s Party is een instrumentaal nummer waarin de invloed van the Ventures groot is. Dat geldt ook voor het eveneens instrumentale Dreamtime.
Mike Mershon is in te delen in de uiterst nette pophoek met zijn ballad Sure Is Lonesome Out Tonight met overigens wel lekker bluesy gitaarwerk. Bob Morritt’s Blackmail is een primitief galmende rockabilly ballad met slechts zang en akoestische gitaar.
In de afdeling reli-country komen we Clem Clark tegen met Calvary’s Mountain. Een een krachtige lofzang op de Heer nummer met een schurende fiddle en een sprankelende banjo.
De afsluiter van het album komt van de garagerockband the Dropouts. In hun ballad Purple Sea is er slechts door het harde rauwe gitaargeluid sprake van een garage geluid in een verder weemoedig huilende ballad.

Ik heb toch weer aantal pareltjes ontdekt op deze aangename verzamelaar vol met aandoenlijke rockabilly en country.

https://www.youtube.com/watch?v=EtQ_yRE4I_8

Tracklist:
01. Dave Curtis: Cold Grey Dawn
02. Alvie Self: Let’s Go Wild
03. Don Armstrong & the Strangers: Tough Luck
04. The Floresents: Pharaoh’s Party
05. Mike Mershon: Sure Is Lonesome Out Tonight
06. Don Armstrong: Betty Jo
07. Bob Morritt: Blackmail
08. Alvie Self: Young Singer
09. Alvie Self: Traveler
10. Clem Clark: Calvary’s Mountain
11. The Floresents: Dreamtime
12. The Dropouts: Purple Sea

Website: Don Ray Records