Destroyer – Have We Met
Format: CD – LP – Digital / Label: Dead Oceans
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Niet alle muziek is direct makkelijk begrijpen. Van die zogeheten ‘groei’ platen die even moeten landen alvorens je ze goed begrijpt. Alsof de muzikale puzzelstukjes even op hun plek moeten vallen alvorens het totale beeld duidelijk wordt.

Nu vormt het nieuwe Destoyer album een onoverzichtelijke puzzel van losse aanwijzingen. Toch hoop ik dat  het mysterie blijft, als een raadsel zonder oplossing. Daarvoor is deze zoektocht veel te leuk.

Destroyer is een band uit Vancouver. Zanger Den Bejar richtte de band op eind jaren negentig, naast zijn eigen project speelt hij ook in The New Pornographers; de band waar ook zangeres Neko Case het begin van haar carrière kende.

Met Destroyer bracht Bejar al twaalf albums en vier EP`s uit. Een aardige doorbraak richting een groter publiek kwam met het album ‘Kaputt’ uit 2011.  

De band hanteert geen echte stijl die in een bepaalde hokje te plaatsen is, daarvoor blijft het geheel te uniek als warrig. De volgende omschrijving is misschien even cryptisch maar dit omschrijft het duidelijkst wat de luisteraar kan verwachten: Een band alsof een versmelting van Morrisey en Leonard Cohen de zanger van Roxy Music is ten tijden van het Avalon album.
Een cynische, licht humoristische kijk op het leven gekoppeld aan lagen synthesizers maar ook scherpe gitaar riffs. Atypische ritmiek en klankkleuren die niet meer te vergeten zijn. Even bevreemdend als ook irritant. Maar als je eenmaal deze band hebt gehoord dan wil je nooit meer anders. Hoe funk en vervreemding toch naast elkaar kunnen bestaan.    

De foto op de hoes is een ook duidelijk voorbeeld van de mate van verwarring die de band zaait. Zanger Den Bejar staat als verlopen zanger klaar om te zingen, met een te grote microfoon in zijn hand. Is het ironie? Sarcasme of volle ernst? De luisteraar mag zelf die vraag beantwoorden.

Muziekblad OOR sprak in haar recensie over een album dat hoog zal eindigen in de eindejaar lijstjes. Een conclusie die ik zeker wil onderschrijven.
Destroyer maakt met dit album hun beste werk! Een album dat laat zien dat anno 2020 echte genres niet meer bestaan. Als artiest is het nu mogelijk om met allerlei eerder onmogelijk verbindbare elementen je eigen uniek wereld te vormen.

Tracklist:
01. Crimson Tide
02. Kinda Dark
03. It Just Doesn’t Happen
04. The Television Music Supervisor
05. The Raven
06. Cue Synthesizer
07. University Hill
08. Have We Met
09. The Man in Black’s Blues
10. Foolsong

Website: Destroyer