Drivin N Cryin – Live The Love Beautiful
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Drivin N Cryin Records
Release: 2020

Tekst: Roelof Passies

Vorig jaar kwam er na 10 jaar weer eens een studio-album uit van niemand minder dan Kevn Kinney’s Drivin N Cryin. Kevn heeft in al die afgelopen jaren aan allerlei projecten meegedaan; oa samenwerking met zijn vriend Tim Knol en solo optredens  met Peter Buck van REM.

Vorig jaar is het hem gelukt om met  een aantal nieuwe muzikanten de studio in te gaan. Met als resultaat een fantastisch album ‘Live The Love Beautiful’.
Als toetje stonden ze op het rootsfestival Ramblin Roots festival in Utrecht. Een onvergetelijk en waanzinnig goed optreden. Kevn had er veel zin in; getuige het live album dat hij kort daarna heeft opgenomen in een studio te  Woodstock (USA Georgia) met live publiek. Zijn muziek kun je het beste omschrijven als Southern Rock;  vergelijkbaar met bands als The Bottle Rockets en Drive By Truckers. Zijn stem is niet bepaald lekker vloeiend, maar heerlijk ruw en  ongepolijst.

Dit album is nu uitgebracht onder dezelfde titel met als toevoeging “Live”. Alle nummers van het vorige album staan er op, aangevuld met drie extra songs.

Het dak gaat er gelijk af met de title track Live The Love Beautiful. Na de aankondiging door Kevn knallen de drums uit de speakers, gevolgd door de gitaren; waanzinnig gaaf. Dat geldt eigenlijk voor alle nummers die voorbij komen. Het enige verschil met het studio album is dat de volgorde van de nummers anders is.
Een uitzonderlijk nummer is Ian McLagan. Ian was een sessiemuzikant en speelde op de toetsen mee met o.a. Rolling Stones en was een persoonlijke vriend van Kevn.
Helaas is hij in 2014 uit het leven gegaan. Dit nummer is een speciaal eerbetoon aan hem. Heel mooi gespeeld in een akoestische versie. Mooiste nummer is en blijft ook in de live uitvoering, Free Ain’t Free. In dit nummer zit zoveel power, is zo fantastisch opgebouwd, alles wat Drivin N Cryin zo speciaal maakt zit er in.
Whats Wrong With Being Happy is een nummer gespeeld op akoestische gitaar en gelijk daarna weer de elektrische gitaar op Spies; hij kan het niet laten om nog weer eens vreselijk te keer te gaan.
A Good Country Mile is een oud nummer van Kevn himself. In het origineel is het een rustig nummer maar live is het nummer van maar liefst ruim dertien minuten lang en een stuk steviger.
Als afsluiter Jumping Jack Flash; een cover van The Rolling Stones. Eigenlijk is dit het enige nummer wat een beetje uit de toon valt en het was beter geweest  dit nummer achterwege te laten.

Resumerend kan ik stellen dat Kevn Kinney wederom een fantastisch album heeft uitgebracht. Helemaal niets mis mee, maar wat voegt het nog toe aan het studio album? Eigenlijk niet veel. Persoonlijk vind ik het studio album net iets beter. Maar als je meer liefhebber bent van het live geluid dan kun je voor dit album kiezen met extra lange uitvoeringen en nummers.

Tracklist:
01. Live The Love Beautiful
02. Step By Step
03. Over and Over
04. Ian McLagan
05. Free Ain’t Free
06. I Used To Live Around Here
07. What’s Wrong With Being Happy
08. Spies
09. If I’m Not There I’ll Be Here
10. Someday
11. Sometimes I Wish I Didn’t Care
12. The LIttle Record Store Just Around The Corner
13. A Good Country Mile
14. Jumping Jack Flash

Website: Drivin N Cryin